Grønlid skule

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rutledal, Gulen kommune ligger i Sogn og Fjordane
Rutledal, Gulen kommune
Rutledal, Gulen kommune (Sogn og Fjordane)
Grønlid skule

Koordinater: 61°04′23″N 5°09′18″Ø Grønlid skule (også kalt Rutledal skule[1]) i Rutle i Gulen kommune i Sogn og Fjordane ble bygget i 1931[2] og var skole fram til 1973. Elevene ble da overført til Eivindvik skule og skolebygningen ble grendehus.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Grønlid skule ble bygget på østsiden av Kvernhushaugen på Rutle i lik avstand fra bebyggelsen i grendene i Rutledal, på Rutle og Rutletangane og i Brosvik. Skolehuset var både skole og bosted for lærer, med ett klasserom, kjøkken og stue i første etasje, to soverom og stort loft i andre etasje og full kjeller under hele huset. Bygningen er oppført i maskinlaftet tømmer med liggende bordkledning og taktekke i skiferstein, på en grunnmur støpt i betong. Eiendommen har gardsnummer 7 og bruksnummer 5.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skole[rediger | rediger kilde]

Etablering[rediger | rediger kilde]

Etter tilråding fra skolestyret i Gulen, vedtok kommunestyret 4. mars 1929 å bygge skole i Rutledal krets, og det ble valgt byggenemnd.[3]

Skolestyret behandlet saken 29. desember 1929 hvor det ble framlagt flere tegninger og det ble vedtatt å gi tilråding til kommunestyret om å bygge «(..) nokolunde etter teikning 1. (...)ei skulestove med 1 rom og kjøken for læraren og kjeldar under heile huset.» I møtet ble det også satt ned nemnd for å velge tomt og fastsette plassering for skolehuset begrunnet i protokollen: «Grunnen til at spursmålet um byggjestad vart teke uppatt er usemje innan krinsen.»

Skulehus, leikeplass, veg, utedo, lastebil og grendahus

Kommunestyret behandlet saken igjen 7. februar 1930 og godkjente planen for skolehuset i Rutledal krets med tegninger og tomteplassering i tråd med vedtak i skolestyret. Tegningene ble sendt til fylkesskolekontoret i Sogn og Fjordane 11. februar 1930 for godkjenning, men Skoledirektøren returnerte dem på grunn av saksbehandlingsfeil og i brev datert 6. mars 1930 ba han om at saken måtte bli tatt opp på nytt.

Skolestyret i Gulen holdt nytt møte 15. mars 1930 og av protokollen framgår det at saken nå er oppe for 3. gang grunnet klage. Skolestyret holder fast på tomten som nemnden hadde pekt ut. Eiendommen ble 18. mars 1930 skilt ut og opprettet som matrikkelenhet.

13. juli 1930 holdt kommunestyret møte med bygging av skole i Rutledal som første sak. Byggmester Nils H. Austbø hadde kommet med det laveste tilbudet på kr 8.650 og fikk oppdraget. Av protokollen framgår det at grunnmur allerede er støpt, men ikke av hvem, hvorfor eller når.

Bygningen i Rutledal sto ferdig i 1931 og Grønlid skole åpnet.

Navn skrevet av tysk soldat på loftet på Grønlid skule under 2. verdenskrig

Krigsårene[rediger | rediger kilde]

I krigsårene 1940-1945 var det stasjonert militært personell fra okkupasjonsmakten i Rutledal i forbindelse med omfattende militære anlegg [4]som torpedobatteri, kystfort og infanteristøttepunkt. Okkupasjonsmakten innkvarterte personell både i egne brakker men også i eksisterende bebyggelse og rekvirerte rom i både privatboliger og offentlige bygg, og det bodde tyske soldater på Grønlid skule mens det samtidig var skoleundervisning og læreren bodde i bygget.

Sentralisering og nedleggelse[rediger | rediger kilde]

Med bedre kommunikasjoner fra 1950-årene og framover ble flere skoler i distriktet etter hvert nedlagt og elevene overført til sentrale skoleanlegg. Grønlid skule fikk veiforbindelse i 1962 og etter at det også kom vei fra Haveland i Nordgulen til Eivindvik, ble skolen nedlagt i 1973 og elevene overført til Eivindvik skule.

Grendehus[rediger | rediger kilde]

Fra 1973 ble skolebygningen i Rutledal benyttet som grendehus og også som innkvartering blant annet for bygningsarbeidere i forbindelse med bygging av ny fergekai i Rutledal som ble åpnet i 1975 og utvidelser av radio- og fjernsynssenderen på Brosviksåta.

Etter flere års bruk som grendehus og innkvartering uten tilstrekkelig vedlikehold, oppsto uenighet i velforeningen om investering i rehabilitering. Løsningen ble å legge eiendommen ut for salg og 15. mars 1996 ble den solgt som fritidsbolig til en privatperson og er satt i fullverdig stand og bevart for ettertiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skulehus, Rutle, Grønlid skule 1960 | Kulturnett Sogn og Fjordane». sfj.kulturnett.no. Arkivert fra originalen 2016-12-20. Besøkt 17. desember 2016. 
  2. ^ Kleiva, Ivar (1973). Gulen i gammal og ny tid : gards- og ættesoga. Bind 1. Gulen. s. 95. ISBN 8271010204. 
  3. ^ Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane
  4. ^ «Kulturhistorisk leksikon | Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane». www.fylkesarkiv.no. Besøkt 17. desember 2016.