Grå lundmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grå lundmåler
Nomenklatur
Perizoma hydrata
(Treitschke, 1829)
Populærnavn
grå lundmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektPerizoma
Økologi
Habitat: tørrenger
Utbredelse: den palearktiske sone

Grå lundmåler (Perizoma hydrata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er sjelden og er funnet spredt nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 18 – 21 mm), slank, grå måler. Den kan kjennes fra andre lundmålere blant annet på at fargen er nøytralt grå uten brunskjær, ellers ligner den på mange andre små, grå målere. Forvingen er grå, i midten med en jevnbredt, ujevnt bølgete, litt mørkere grått tverrbånd, utenfor dette med et skittenhvitt tverrbånd, langs ytterkanten med en smal, bølgete, hvit tverrstripe. Mønsteret kan ofte være nesten utvisket. Bakvingen er gråhvit. Larven er blekt rosa, hodekapselen og ryggplaten på det fremste kroppsleddet brunsvarte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Grå lundmåler er avhengig av tørre enger der det vokser gode bestander av næringsplantene tjæreblom (Lychnis viscaria) eller nikkesmelle (Silene nutans). Hunnen legger egg i blomstene på disse plantene og larvene utvikler seg på de modnende frøemnene. Angrepne frøkapsler kan kjennes på at de har et silkespinn foran åpningen. De voksne målerne flyr en ganske kort periode i vertsplantenes blomstringstid, i mai – juni, lengst i nord inntil juli. Artens livsmiljø er truet av gjengroing og overbeiting og den er derfor regnet som truet ([1][død lenke]).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i det meste av Europa og videre østover til Sibir og Mongolia. I Norge finnes den mest rundt Oslofjorden, men den er også funnet i indre fjordstrøk på Vestlandet nord til Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]