Gorno-Altajsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt over Gorno-Altajsk

Gorno-Altajsk eller Gorno-Altaisk (russisk: Го́рно-Алта́йск) er hovedstaden i Republikken Altaj i Russland. Den ligger 3 641 km øst for Moskva. Innbyggertall: 53 538 (folketelling 2002).

Gorno-Altajsk er republikkens eneste by, og ligger i den trange Majmadalen ved foten av Altajfjellene. Russisk-ortodokse misjonærer som kom til dalen i 1830 snublet over den lille bosetningen Ulala, som på den tid besto av nitten innfødte og tre russiske familier. Neste år ble Ulala valgt som stedet for det første ortodoks misjonsstasjonen i Altaj og russiske nybyggere begynte å flytte til landsbyen.

Da Ojrot autonome oblast ble opprettet i 1922 ble Ulala dens hovedstad. I 1928 fikk landsbyen status som by, og i 1932 ble navnet endret til Ojrot-Tura. Imidlertid, i 1948 innså de sovjetiske autoritetene omsider at de innfødte stammene i området faktisk ikke kalte seg selv for ojroter, og navnet på republikken ble endret til Gorno-Altaj autonome oblast, noe som på norsk kan oversettes til «Altaj-fjellenes autonome oblast», og med den navnet på hovedstaden.

Gorno-Altajsk har en del spredt industri, Gorno-Altajsk lufthavn, et teater, et universitet og et regionalt museum. Nærmeste jernbanestasjon er i Bijsk, 96 km unna.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 51°57′N 85°57′Ø