Gordonstoun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gordonstoun
G House from the South Lawn on an Autumn Afternoon.jpg
LandStorbritannia
Grunnlagt1934
KommuneMoray
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Gordonstoun
57°42′08″N 3°22′17″V

British Salem School i Gordonstoun er en privat internatskole i Skottland. Den ble etablert som avlegger av Schule Schloss Salem i 1934 av den tyske reformpedagogen Kurt Hahn, som hadde måttet flykte fra Tyskland. Skolen bygger på tysk pedagogikk, og legger vekt på disiplin og fysisk fostring gjennom sunne utendørsaktiviteter som seiling og turer i skog og mark.

Denne skolen er i likhet med Schule Schloss Salem internasjonal, og det går både engelske elever og elever fra Tyskland, Østerrike, Amerika og andre deler av verden der.

Gordonstoun ligger i byen Elgin i Moray i en bygning fra det 17. århundre. Skolen er en av de mest prestisjefulle i Storbritannia. Prins Philip, som selv gikk på Schule Schloss Salem i Tyskland, sendte sin sønn, prins Charles, på Gordonstoun. Også andre medlemmer av den britiske kongefamilien (blant andre prinsene Edward og Andrew) har gått på skolen. Det samme har bl.a. kronprins Aleksandar Karađorđević av Serbia, Christina Rau (senere gift med den tyske presidenten Johannes Rau) og mange adelige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]