Gordon Bastian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gordon Bastian
Født30. mars 1902Rediger på Wikidata
Barry
Dødnovember 1987Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
UtmerkelserAlbertmedaljen for livredning
Medlem av Den britiske imperieordenen
Lloyd's War Medal for Bravery at Sea[1]

Gordon Love Bastian (født 30. mars 1902 i Glamorgan i Wales, død november 1987) var en teknisk offiser i den britiske handelsflåten under den andre verdenskrigen.

Den 12. mars 1942 var Bastian førstemaskinist på SS «Empire Bowman» da skipet seilte ut fra Freetown i Sierra Leone som en del av Convoy SL 126, og var planlagt å ankomme til Liverpool i begynnelsen av april 1942. Den 30. mars 1942 ble skipet torpedert av U-404 i Atlanterhavet nesten 787 km nordvest for Kapp Finisterre. Med stor personlig risiko og fare for sitt eget liv, reddet Bastian to besetningsmedlemmer fra det synkende skipet. På grunn av dette ble han ble tildelt Albertmedaljen for livredning, den 17. august 1943.[trenger referanse]

Bastian ble tildelt Albertmedaljen for livredning for å ha risikert sitt eget liv for å redde to andre medlemmer av mannskapet på skipet SS «Empire Bowman» etter at denne båten ble torpedert av en tysk ubåt, den 31. mars 1943.[trenger referanse] I 1971 ble han tildelt medaljen George Cross,[trenger referanse] som er den høyeste medaljen som kan deles ut av Storbritannia for sivil tapperhet og kan også deles ut til medlemmer av de britiske væpnede styrker som har utført modige handlinger i møte med fienden. Bastian ble utnevnt til medlem av Order of the British Empire, den 1. januar 1942.

Kort tid etter å ha mottatt sine medaljer, ble Bastian invalidisert fra den britiske handelsflåten som følge av skadene på lungene hans som følge av røyken han ble tvunget til å inhalerte under redningsaksjonen på SS «Empire».[trenger referanse]

I 1947 bosatte han seg i Montréal i Canada. Han døde i Canada i november 1987, i en alder av 82 år. Han etterlot seg sin kone, Mary, og deres sønn og datter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]