Gorboduc (skuespill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gorboduc var et engelsk skuespill fra 1562, skrevet av Thomas Norton og Thomas Sackville, som etter sigende skal ha skrevet henholdsvis de første tre aktene og de siste to året før. Stykket regnes som den første engelske tragedie og ble framført for dronning Elisabeth I av England den 18. januar 1562 i Inner Temple.

Stykket ble ført inn i registeret Stationers' Register den 22. september 1565. Den første utgivelsen i kvartformat (quarto) ble gjort av bokselgeren John Day, skjønt datoen er ukjent, men antatt ca. 1571. En andre utgave fulgte i 1590, trykket av Edward Allde for utgiveren John Perrin.[1]

Gorboduc ble forbedret til en mer opphevet form som The Tragedy of Ferrex and Porrex (Tragedien om Ferrex og Porrex) i 1570. Handlingen har emne fra engelsk mytisk fornhistorie fra tiden før angelsakserne styrte landet. Britenes konge Gorboduc vil ikke vente til han er død før styret av riket blir overført, men deler riket mellom sine to sønner Ferrex og Porrex.

Stykket er notabelt av flere grunner. Det er det første versedrama på engelsk som benyttet blankvers. Stykkets politiske emne, at Gorboducs rike blir bestridt av hans to sønner Ferrex og Porrex, var et omstridt og ikke minst ømfintlig emne i de første årene av Elisabeths regime. Stykkets væremåte, dens progresjon i retning fra forbildene i moralspillene og den senekanske tragedie og til det som skulle komme av senere dramatikere. Således kan stykket bli sett på som en viktig forløper for alle de stykker som senere skulle skape den store tragedie Kong Lear.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Chambers, E. K.: The Elizabethan Stage, 4 Volumes, Oxford, Clarendon Press, 1923; Bind 3, sidene 456-7.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]