Gonzalo Sánchez de Lozada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gonzalo Sánchez de Lozada
Gonzálo Sánchez de Lozada-Agencia BrasilAntonio Cruz.jpg
Født1. juli 1930 (87 år)
La Paz
Utdannet ved University of Chicago
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom, gründer
Parti Revolutionary Nationalist Movement
NasjonalitetBolivia

Gonzalo Sánchez de Lozada y Sánchez Bustamante (født 1. juli 1930 i La Paz) med kallenavnet «Goni», er en politiker og tidligere president i Bolivia, hvor han fullførte nesten to presidentperioder. Han ble kjent for å bruke «økonomisk sjokkterapi» for å kvitte seg med hyperinflasjonen i landet, som skyldtes overdreven bruk av statlige midler. Lozada var medlem av Movimiento Nacionalista Revolucionario, MNR, og fikk 22,46% av stemmene ved valget i juni 2002.

Lozada vokste delvis opp i USA hvor han også studerte litteratur og filosofi. På grunn av hans politiske ståsted som pro-USA, samt at han snakker spansk med amerikansk aksent, har han fått kallenavnet «El Gringo».

Gasskrig og fratredelse[rediger | rediger kilde]

I løpet av 2003 kom det til et politisk opprør mot Lozada, hvor politiske opponenter ville stoppe eksporten av naturgass til nabolandet Chile. Dette førte til opptøyer i nabobyene La Paz og El Alto samt at om lag 50 personer døde. Da det ikke så ut til at opptøyene ville roe seg, ble Lozada tvunget til å fratre den 17. oktober 2003. Samme dag flyktet han i politisk eksil i USA. Visepresidenten Carlos Mesa ble deretter innsatt som ny president i landet.


Forgjenger:
 Jaime Paz Zamora 
Bolivias president
Etterfølger:
 Hugo Banzer Suárez 
Forgjenger:
 Jorge Quiroga Ramírez 
Bolivias president
Etterfølger:
 Carlos Mesa