Gonzalo Sánchez de Lozada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gonzalo Sánchez de Lozada
Gonzálo Sánchez de Lozada-Agencia BrasilAntonio Cruz.jpg
Født1. juli 1930 (89 år)
La Paz
Mor Carmen Sánchez de Bustamante Calvo
Utdannet ved University of Chicago
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonom, gründer
Parti Revolutionary Nationalist Movement
Nasjonalitet Bolivia
Utmerkelser Storoffiser av Andeskondorordenen
Signatur
Gonzalo Sánchez de Lozadas signatur

Gonzalo Sánchez de Lozada y Sánchez Bustamante (født 1. juli 1930 i La Paz) med kallenavnet «Goni», er en politiker og tidligere president i Bolivia, hvor han fullførte nesten to presidentperioder. Han ble kjent for å bruke «økonomisk sjokkterapi» for å kvitte seg med hyperinflasjonen i landet, som skyldtes overdreven bruk av statlige midler. Lozada var medlem av Movimiento Nacionalista Revolucionario, MNR, og fikk 22,46% av stemmene ved valget i juni 2002.

Lozada vokste delvis opp i USA hvor han også studerte litteratur og filosofi. På grunn av hans politiske ståsted som pro-USA, samt at han snakker spansk med amerikansk aksent, har han fått kallenavnet «El Gringo».

Gasskrig og fratredelse[rediger | rediger kilde]

I løpet av 2003 kom det til et politisk opprør mot Lozada, hvor politiske opponenter ville stoppe eksporten av naturgass til nabolandet Chile. Dette førte til opptøyer i nabobyene La Paz og El Alto samt at om lag 50 personer døde. Da det ikke så ut til at opptøyene ville roe seg, ble Lozada tvunget til å fratre den 17. oktober 2003. Samme dag flyktet han i politisk eksil i USA. Visepresidenten Carlos Mesa ble deretter innsatt som ny president i landet.


Forgjenger:
 Jaime Paz Zamora 
Bolivias president
Etterfølger:
 Hugo Banzer Suárez 
Forgjenger:
 Jorge Quiroga Ramírez 
Bolivias president
Etterfølger:
 Carlos Mesa