Golden State Killer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Golden State Killer er kallenavnet på en seriemorder og voldtektsmann som myrdet minst seks personer i Syd-California fra 1979 til 1986.[1] Personen er også blitt benevnt Original Night Stalker.

Forbrytelsene, som tilskrives denne seriemorderen, er ikke forbundet med de forbrytelsene som er begått av Richard Ramirez, som også ble døpt The Night Stalker i 1980-årene.[2]

Seks mord i Ventura, Dana Point og Irvine i California er blitt forbundet via DNA-bevis til The Original Night Stalker, ifølge A&E Television Networks Cold Case Files, episoden om morderens profil. The Original Night Stalker ansees for at være en av de verste seriemorderne i Californias historie.

I april 2018 ble Joseph James DeAngelo, en tidligere politikonstabel i Auburn i California, pågrepet av Sacramentos politi i anledning saken, på bakgrunn av DNA-bevis.[3][4]

Ofrene[rediger | rediger kilde]

  • Den 13. mars 1980 var Charlene Smith, 33 år, og Lyman Smith, 43 år, blitt funnet myrdet i deres hjem i Ventura. Et stykke ved var blitt brukt til å slå begge ofrene med. Deres håndledd og ankler var bundet sammen med gardinsnor, og en uvanlig kinesisk knute var blitt brukt til å binde deres håndledd.
  • Den 19. august 1980 var Keith Harrington, 24 år, og Patrice Harrington, 27 år, blitt funnet slått til døde i deres hjem i Niguel Shores i Dana Point. Selv om det var bevis på at Harrington-paret hadde vært bundet på håndledd og ankler, ble der ikke funnet noe bånd eller mordvåpen på gjerningsstedet. Harrington-paret hadde kun vært gift i tre måneder da de døde. Patrice var sykepleierske i Irvine, og Keith var medisinstudent ved universitet i Irvine.
  • Den 5. februar 1981 ble Manuela Witthuhn, 28 år, myrdet i sitt hjem i Irvine. Igjen viste hennes kropp tegn på å ha vært bundet, før hun var blitt slått til døde. Der ble ikke funnet noe bånd eller mordvåpen på gjerningsstedet. Offeret var gift, og hennes mann innlagt på hospitalet for å komme seg etter en sykdom, som var grunnen til at hun var alene da overfallet fant sted. En lampe og en krystallkuriositet var blitt fjernet fra hjemmet, formodentlig av morderen. Witthuhns fjernsynsapparat ble funnet i bakgården. Det var muligvis morderen som hadde prøvd å få det til å se ut som et mislykket ran.
  • Den 4. mai 1986 ble Janelle Lisa Cruz, 18 år, funnet slått til døde i sitt hjem i Irvine. Hennes familie var på ferie i Mexico da overfallet fant sted. En rørtang var savnet av Cruz' stefar og var sannsynligvis mordvåpenet.[5][6]

Ytterligere fire mord i Goleta i 1979 og 1981 ansees for å være begått av samme gjerningsmann, skjønt det ikke er DNA-bevis som forbinder dem med de forbrytelsene som er beskrevet ovenfor.

Gjerningsmannens signatur var å snike seg rundt i middelklassenabolag etter ofre som bodde i ettesjaseshus. Han valgte ut kvinner som var alene og par. Han snek seg inn i deres soverom sent om kvelden og tok kontroll, sannsynlig med en pistol. Alle ofre ble bundet med bånd som gjerningsmannen brakte til gjerningsstedet. Man tror at de mannlige ofre først ble slått til døde, og deretter ble de kvinnelige ofre voldtatt og deretter slått íhjel.

I 2001 knyttet etterforskerne DNA-bevis fra The Original Night Stalkers forbrytelser med DNA funnet på tre ofre for en uidentifisert serievoldtektsmann, døpt The East Area Rapist, i det nordlige California.[7][8]

Referanser[rediger | rediger kilde]