Gobi: Baghdad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gobi: Baghdad
Forfatter(e)Tor Åge Bringsværd
SjangerRoman
Utgitt1997
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Sider187

Gobi: Baghdad er en roman av Tor Åge Bringsværd og er den femte og siste i romanserien Gobi. Romanen er blitt betraktet som en hyllest til håpet midt i det grusomme, til kunsten og underholdningen, og til barnas evne til lek og drøm.

Handling[rediger | rediger kilde]

Gobi: Baghdad er den femte romanen i serien om den tyske gjøgleren Wolfgang av Godesberg. Denne gangen har han imidlertid ikke en like sentral rolle som i de tidligere bøkene. Hovedpersonen i denne romanen er tyven Rodrigo Jimenez fra Málaga, sønn av en treskjærer. Sammen med en eldre tyv ved navn Gino har han kommet seg til Bagdad. Her finner de ut at de har havnet på feil sted til feil tid. Utenfor truer mongolene ledet av Djengis Khans sønnesønn, Hulegu, og krever at kalifen overgir seg og hyller Kha-Khan som den nye herskeren av Bagdad. I byen møter Rodrigo en stum europeer som tar vare på de fattige barna i byen. Denne mannen fascinerer ham. Alt dette skjer i løpet av januar og februar i år 1258.

Tolkning[rediger | rediger kilde]

Gobi: Baghdad handler om det dualistiske motsetningsforholdet mellom nestekjærlighet og ondskap samt kontrastforholdet mellom den institusjonelle kirken og nestekjærligheten, om fellesskapet med våre medmennesker (der spørsmålet om «hva betyr jeg for andre enn meg selv?» er sentralt), om barnas og de svakes kår, råskapen og menneskenes brutalitet (der rottefangeren fra Hameln er barnas helt som redder barna ut av byen med de griske og gjerrige voksne). Romanen oppsummerer hele serien der budskapet har vært at man skal elske sin neste som seg selv, også i praktisk handling.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ble romanen første gang utgitt i 1997 på Gyldendal Norsk Forlag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]