Gnorimus nobilis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Gnorimus nobilis
Gnorimus nobilis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gnorimus nobilis
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn:
Hører til: Scarabaeidae, Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Habitat: skog og skogkanter
Utbredelse: Palearktis

Gnorimus nobilis er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Denne metallisk fargede billen finnes bare i den sørøstlige delen av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (15-18 millimeter), kraftig, mørk skarabide, vanligvis med metallisk glans. Arten er ganske variabel i fargen. Eksemplarer med tydelig metallglans ligner overflatisk på gullbasser (Cetonia) som de ofte finnes sammen med, men har en annen kroppsform, pronotum er tydelig smalere enn dekkvingene. Hodet er firkantet, flatt med små fasettøyne. Pronotum er omtrent så langt som bredt, med rundede sider. Dekkvingene er mye bredere enn pronotum, med en ujevn overflate, oftest med noen hvitaktige tverrflekker. De to bakerste bakkroppsleddene er ikke dekket av dekkvingene. Beina er forholdsvis lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever i mulden som samler seg inne i hule trær. De voksne billene er dagaktive og finnes gjerne på blomstene av skjermplanter og andre åpne blomster. De er aktive men noe trege flygere.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Europa og finnes også i det nordlige Asia. I Norge finnes den bare ved Oslofjorden, der den imidlertid er forholdsvis vanlig.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]