Gnistdagfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gnistdagfly
Nomenklatur
Sympistis heliophila
(Paykull, 1793)
Populærnavn
gnistdagfly
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
SlektSympistis
Økologi
Habitat: åpne, høyereliggende områder
Utbredelse: den palearktiske sone, Nord-Amerika

Gnistdagfly (Sympistis heliophila) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er utbredt i fjellet over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et nokså lite (vingespenn 23 – 26 mm), kraftig, grått nattfly. Arten kjennes lettest på de hvite, bredt svartkantede bakvingene, som også er påfallende når den flyr. Forvingen er gråspraglete med mer eller mindre tydelige tegninger. Indre mellomlinje er svart og går i sik-sak, ytre mellomlinje er svart og hvit og går i en stor bue utover i den fremre halvdelen. Langs ytterkanten er det tre eller flere trekantede, svarte flekker. Bakvingen er hvit, bredt gråsvart langs ytterkanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den lever på lyngheier og i andre åpne områder i høyereliggende barskoger, i bjørkebeltet og i den lavere delen av høyfjellet. Larvene utvikler seg vanligvis på krekling (Empetrum spp.), men kan også gå på blokkebær (Vaccinium uliginosum) og blåbær (Vaccinium myrtillus). Arten overvintrer to ganger, første gangen som egg og andre gangen som puppe. De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, i juni – juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den forekommer i Alpene, Fennoskandia og det nordlige Russland østover til øst-Sibir, i Japan og det nordlige Nord-Amerika. I Norge er den utbredt i fjellet over hele landet bortsett fra ytre fjellstrøk på Vestlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Norges sommerfugler – Gnistdagfly [1]
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]