Glykolsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Glykolsyre (hydroeddiksyre eller hydroksyeddiksyre); kjemisk formel C2H4O3 (også skrevet som HOCH2CO2H), som er den minste α-hydroksysyren ([1]). Dette fargeløse, luktfrie og hygroskopiske krystallinske faststoffet er svært løselig i vann. Den brukes i forskjellige hudpleieprodukter. Glykolsyre finnes i noen sukkerplanter. Et glykolat eller glykollat ​​er et salt eller ester av glykolsyre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet "glykolsyre" ble laget i 1848 av den franske kjemikeren Auguste Laurent (1807-1853). Han foreslo at aminosyren glysin - som senere ble kalt glykokolle - kunne være aminosyren til en hypotetisk syre, som han kalte "glykolsyre" (glykoliksyre). [5]

Glykolsyre ble først fremstilt i 1851 av den tyske kjemikeren Adolph Strecker (1822-1871) og den russiske kjemikeren Nikolai Nikolaevich Sokolov (1826-1877). De produserte den ved å behandle hippursyre med salpetersyre og nitrogendioksid for å danne estere av benzoesyre og glykolsyre (C6H5C (= O) OCH2COOH), som de kalte "benzoglykolsyre" (Benzoglykolsäure), (også benzoylglykolsyre). De koker esteren i flere dager med fortynnet svovelsyre, og oppnår derved benzoesyre og glykolsyre (Glykolsäure).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.danhthucvedeptunhien.com/aha-la-gi/.