Gloriana (opera)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gloriana er en opera i tre akter med musikk av Benjamin Britten. Librettoen av William Plomer bygger på historiske hendelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Operaen ble skrevet for Elizabeth IIs kroning og ble oppført første gang i 1953 i Royal Opera House i London. Det blir imidlertid sagt at dronningen ble skuffet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den handler om relasjonen mellom Elisabeth I og jarlen av Essex. Dansene i andre akten framføres iblant separat.

Akt 1[rediger | rediger kilde]

Mountjoy vinner under en ridderturnering. Essex utfordrer ham til duell og blir skadet. Dronningen skjenner på dem for at de er sjalu. Cecil informerer dronningen om en affære mellom Penelope og Mountjoy. Essex gjør kur til dronningen med å spille lutt og får tillatelse til å angripe den irske rebellen Tyrone. Dronningen ber om styrke.

Akt 2[rediger | rediger kilde]

Et maskeradeball holdes til ære for dronningen. Mountjoy og Penelope treffes i hagen. Essex kritiserer dronningen for at hun forhindrer hans militære planer. Hoffet danser danser der danserne kastes opp i luften. Damene drar seg tilbake. For å straffe lady Essex for at hun bærer en for overdådig drakt, bærer hun den selv. Essex utnevnes til Lord Deputy of Ireland.

Akt 3[rediger | rediger kilde]

Essex forhandler fram en våpenhvile med Tyrone og ruser inn i dronningens omkledningsrom for å meddele nyhetene. Dronningen, som holder på å kle seg, utsteder en ordre om at han skal gripes for sin uforskammethet, men han flykter og forsøker å samle en armé mot dronningen. Han tas til fange og dømmes. Cecil tror att dronningen skal benåda Essex. Penelope, Lady Essex og Mountjoy støtter dette, men det får bare dronningen til å opptre hardere og hun skriver under på hans dødsdom.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Gammond, Peter (1982). Opera-handbok (svensk). Göteborg: Wezäta. s. 44. ISBN 91-8507491-8.  [libris 7745312]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]