Gloomy Sunday

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Gloomy Sunday» (Szomorú Vasárnap) er en sang skrevet av den ungarske pianisten Rezső Seress. På engelsk har sangen fått tilnavnet den ungarske selvmordssangen etter mange rykter og ubekreftede historier om mennesker som begikk selvmord etter å ha hørt sangen.

Seress spilte inn sangen i 1933 da han satt ved pianoet en søndag, etter at hans forlovede hadde forlatt ham. Han var også deprimert over at ingen musikkutgivere var interesserte i hans musikkverk.[trenger referanse]

Seress sendte en kopi av «Gloomy Sunday» til et musikkforlag. Denne gangen hadde han større håp om at sangen skulle bli akseptert, enn det han hadde hatt til sine andre sanger, men noen dager senere ble han atter igjen avvist, med meldingen: «Gloomy Sunday has a weird but highly depressing melody and rhythm, and we are sorry to say that we cannot use it.» Han sendte sangen til en annen utgiver og denne gangen ble Gloomy Sunday akseptert.

Seress begikk selvmord i 1968.[1]

Det er blitt innspilt 79 forskjellige versjoner av sangen, og i 1999 hadde den tysk-ungarske filmen Gloomy Sunday - A Song of Love and Death (originaltittel: Ein Lied von Liebe und Tod) premiere. Filmens handling er lagt til Budapest under andre verdenskrig og forteller en oppdiktet historie om sangen Gloomy Sunday.

Sammenheng mellom sangen og selvmord[rediger | rediger kilde]

Mange vandrehistorier der sangen angivelig skulle ha utløst selvmord begynte å florere i 1930-årene. En teori går ut på at utgivelsen av sangen var sammenfallende i tid med økonomisk depresjon og nedgangstider generelt med tilhørende økningen i antall selvmord. Pressen rapporterte minst 19 selvmord i Ungarn og USA som skulle være utløst av sangen, men disse historiene er svært vanskelige å bekrefte eller dokumentere. Ingen studier har kunnet finne noen klar sammenheng mellom sangen og selvmord.

BBC forbød Billie Holidays versjon av sangen spilt på radio i 1940-årene med begrunnelsen at den var skadelig for moralen i krigstid. Den instrumentale versjonen var imidlertid tillatt å spille. Først i 2002 ble BBCs forbud mot å spille sangen opphevet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]