Global Prosperity Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Global Prosperity Group (GPG) var et amerikansk pyramidespill som ble stiftet av Keith E. Anderson og David Struckman. Selskapet hadde suksess på slutten av 90-tallet og er et av de mest omfattende pyramidespill gjennom historien.[1] Selskapet ble også kalt Institute of Global Prosperity Group, forkortet IGP.

I prinsipp gikk GPG ut på å selge videre det samme medlemskapet man selv hadde kjøpt og derved tjene penger på provisjon av salget.[2] Markedsføringen var i hovedsak basert på telefonsalg der medlemmene leste opp ferdigskrevne tekster for å selge inn medlemskap.[3] Et grunnleggende trekk ved GPG var at medlemmene ble instruert i hvordan inntekter kunne unndras beskatning. Metodene var ulovlige, og mange av medlemmene ble straffeforfulgt for skatteunndragelse.[4][5]

GPG tiltrakk seg raskt myndighetenes interesse, og en rekke delstater utstedte pålegg om å stanse all virksomhet.[6][7] I tillegg til å drive sin forretning som et pyramidespill var GPG heller ikke sertifisert for å tilby investeringer. Etter hvert som myndighetene sirklet inn den ulovlige virksomheten gjorde selskapets ledelse en rekke tiltak for å slippe unna. Seminarene ble gjennomført utenlands og selskapet skiftet også navn til Institute of Global Prosperity. Pyramiden kollapset endelig i 2002, men den gjenoppstod som nye varianter av konseptet under navn som Investors Alliance, Financial Legacy Alliance med flere. Det var også utbrytere som i 2001 grunnla pyramideselskapet Liberty League International, men her var skatteunndragelser byttet ut med kurs i personlig utvikling.

Da Anderson skjønte at myndighetene i USA ønsket å arrestere ham, flyktet han til Costa Rica.[8] Han ble imidlertid pågrepet her i februar 2002 og utlevert til USA senere samme år og dømt til 20 års fengsel og en bot på 63 millioner dollar for å oppfordre til ulovlig skatteunndragelse. Wayne Anderson og Richard Marks fikk begge 15 års fengsel, mens Karolyn Grosnickle ble idømt 8 år.

David Struckman søkte tilflukt i Panama, men ble i 2006 også utlevert til USA.[9] I 2008 ble han dømt til 70 måneders fengsel, og Daniel Andersen og Lorenzo Lamantia fikk samtidig også fengselsstraffer. Det fremkom da at GPG i perioden 1996 til 2002 klarte å omsette for 45 millioner dollar.[10][11]

Referanser[rediger | rediger kilde]