Glattsnuter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Glattsnuter
Tusseflaggermus, Pipistrellus pipistrellus
Nomenklatur
Vespertilionidae
Gray, 1821
Populærnavn
glattnesefamilien,[1]
glattneseflaggermusfamilien
Hører til
småflaggermus,
flaggermus,
Laurasiatheria
Økologi
Antall arter: over 300
Habitat: mange forskjellige
Utbredelse: hele verden, unntatt Antarktika
Inndelt i

Glattnesefamilien (Vespertilionidae) er en gruppe småflaggermus. Det vitenskapelige navnet Vespertilionidae kommer fra det latinske ordet vesper som betyr «kveld».

Nesten alle artene eter insekter; unntakene er noen Myotis og Pizonyx som fanger fisk, og de større Nyctalus-artene som har vært kjent for å noen ganger fange spurvefugler i flukt.

De orienterer seg hovedsakelig ved hjelp av ekkolokalisering, men de mangler de forstørrede nesene som noen småflaggermus har for å forbedre den ultrasoniske strålen. I stedet «roper» de gjennom åpen munn for å projisere ultralydstrålen. Som kompensasjon har mange arter relativt store ører.

Som gruppe dekker glattnesefamilien hele spekteret av flygeferdigheter, med den relativt svake flygeren Pipistrellus som har en flagrende, nesten insektaktig flukt, til de langvingede og hurtigflygende slektene som Lasiurus, Nyctalus og Miniopteris.

Gruppens arter blir fra 3 til 13 cm lange, sett bort fra halen. De er stort sett brune eller grå på farge, men noen har kraftig farget pels med rød-, oransje- eller gulfarger, og kan ha hvite flekker eller striper.

De fleste artene holder til i huler, men noen bruker hule trær, steinsprekker, hi, eller andre typer ly. Det er også stor variasjon i størrelsen på koloniene, med noen arter som lever én og én, mens andre danner flokker på opptil en million individer. Arter som lever ved tempererte breddegrader går vanligvis i dvale, mens noen av de tropiske artene går i sommerdvale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 5. august 2020. Besøkt 5. august 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]