Glanshøstfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Glanshøstfly
Glanshøstfly
Vitenskapelig(e)
navn
:
Agrochola nitida
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Norsk(e) navn: glanshøstfly
Hører til: Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Habitat: mest i løv- og blandingsskog
Utbredelse: Europa

Glanshøstfly (Agrochola nitida) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne arten er funnet på noen få lokaliteter ved Oslofjorden i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 32 – 37 mm), kraftig bygd, brunt eller rødbrunt nattfly. Forkroppen er rødbrun. Forvingen er avrundet, brun eller rødbrun, med tre diffuse, mørke tverrbånd: ett nær roten, ett som går gjennom nyremerket og ett lenger ute som går parallelt med ytterkanten. Ring- og nyremerkene er markerte og lyskantede. Vingeårene er litt lysere farget enn resten av vingen. Bakvingen er brungrå, lysere ved roten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes helst i løv- og blandingsskog. Larvene lever, i alle fall i de siste larvestadiene, på urter som nøkleblom (Primula spp.), syrer (Rumex spp.), veronika (Veronica spp.) og kjemper (Plantago spp.). Arten overvintrer som egg. De voksne sommerfuglene flyr om natten i september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Glanshøstflyet har en nokså begrenset utbredelse i den sørlige delen av Nord-Europa og de østlige delene av Mellom- og Sør-Europa. I Norge ble den først registrert fra Vestby i Akershus i 1993, senere er den også funnet på et par lokaliteter i Sarpsborg og Halden i Østfold. De kjente norske bestandene er små og arten antas å være noe truet i Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norges sommerfugler – Glanshøstfly [1][død lenke]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]