Gjett hvem som kommer til middag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gjett hvem som kommer til middag
orig. Guess Who's Coming to Dinner
Generell informasjon
Utgivelsesår1967
Prod.landUSAs flagg Amerikansk
Lengde108 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 år (Norge)
Bak kamera
RegiStanley Kramer
ProdusentStanley Kramer
ManusforfatterWilliam Rose
MusikkFrank De Vol
SjeffotografSam Leavitt
KlippRobert C. Jones
Foran kamera
MedvirkendeSpencer Tracy
Sidney Poitier
Katharine Hepburn
Katharine Houghton
Annen informasjon
FilmformatWidescreen, farger
BudsjettUS$ 4 000 000
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Gjett hvem som kommer til middag (engelsk: Guess Who's Coming to Dinner) er en amerikansk spillefilm fra 1967 som handler om ekteskap på tvers av raser i USA.

Spencer Tracy, Sidney Poitier, Katharine Hepburn og Katharine Houghton spilte hovedrollene, og filmen ble regissert av Stanley Kramer med manus av William Rose. Filmens tema, ekteskap mellom svarte og hvite, var svært kontroversielt på den tiden og var fortsatt ulovlig i 17 amerikanske delstater i 1967. Selv om slike ekteskap ble legalisert samme år, var det fortsatt tabu og er det tildels fremdeles. Spencer Tracy døde 17 dager etter at opptakene var over, og det var hans siste film.

Synopsis[rediger | rediger kilde]

I filmen møter man en 23 år gammel rikmannsdatter fra et liberalt hjem, Joanna Drayton, som kommer hjem fra ferie med en svart mann, dr. John Prentice, og forteller foreldrene at de skal gifte seg og vil ha foreldrenes velsignelse. Den svarte mannen var av filmskaperne bevisst gjort til en perfekt person, med en strålende karriere, omtenksom og hensynsfull. Dermed ville filmskaperne tydeliggjøre at konflikten i filmen kun gjaldt at han var svart. Det meste av filmen finner sted i løpet av en ettermiddag og kveld hjemme hos familien Drayton, og handler om hvordan Joanna Draytons foreldre, livslange liberalere som har innprentet sin datter at svarte og hvite er likeverdige, prøver å finne ut om de vil gi ekteskapet sin velsignelse.

Filmen tar også opp svart-mot-svart rasisme, da familiens svarte hushjelp og Joanna Draytons tidligere barnepike, spilt av Isabel Sanford, i en liten, men minneverdig rolle setter den svarte mannen på plass for hans uhørte dristighet.

Roller[rediger | rediger kilde]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk to Oscarpriser i 1967 (Katharine Hepburn for beste kvinnelige hovedrolle, og prisen for beste manus). I tillegg fikk den to BAFTA-priser i 1968 (Spencer Tracy for beste skuespiller, og Katharine Hepburn for beste skuespillerinne).

Spinoff[rediger | rediger kilde]

Filmen Guess Who fra 2005 bygger løst på filmen. I 2005-filmen er rollene snudd slik at det er en svart kvinne som tar med en hvit mann hjem til sine foreldre. I motsetning til Gjett hvem som kommer til middag, som er en moderne klassiker, ble 2005-filmen dårlig mottatt og kritikere mente temaet var sterkt datert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]