Gjøltroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Gjøltroll også kjent som Damtroll (dansk: Gjøl Trolde og Dam Trolde) er en serie leketøystroll utviklet av treskjærer Thomas Dam fra byen Gjøl ved Limfjorden i Jylland.

Det første troll så dagens lys i 1959 og ble fremstilt av Dam til datterens fødselsdag.[1] I 1960-årene var det lille trollet blitt så populært, at familien Dam måtte bygge en fabrikk hvor de kunne starte en systematisert produksjon.[2] I begynnelsen ble trollene fremstilt av naturgummi fylt med sagspon, og håret ble sydd sammen av små biter saueskinn. Senere ble gummien erstattet av plast.[3] Trollet utviklet seg til det karakteristisk kjente gummitroll med filttøy og oransje bustehår som ble kjent over store deler av verden. En mindre variant av Good Luck Trolls er de såkalte pennetroll som kan festen i enden på en penn eller blyant.

Rettighetene selges[rediger | rediger kilde]

I april 2013 kjøpte filmselskapet DreamWorks Animation rettighetene til å markedsføre trollene over hele verden, bortsett fra i Skandinavia. Sistnevnte rettigheter til å selge trollene, har virksomheten Dam Things Holding i Gjøl beholdt.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]