Hopp til innhold

Give Peace a Chance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Give Peace a Chance
A-sideGive Peace a Chance
B-sideRemember Love (skrevet og fremført av Yoko Ono)
Format7" singel (vinyl)
Artist, bandJohn Lennon kreditert som The Plastic Ono Band
Utgitt1969
Innspilt1. juni 1969
SjangerRock, Popmusikk
PlateselskapApple
Komponist(er)Lennon/McCartney
Låtskriver(e)John Lennon, men den var opprinnelig kreditert Lennon/McCartney
Produsent(er)John Lennon og Yoko Ono
Plass i kronologi
Give Peace a Chance
"Cold Turkey"
(1969)

Give Peace a Chance er et allsangnummer, utgitt på plate av John Lennon under navnet The Plastic Ono Band. Sangen er senere gjort til hymne for den internasjonale fredsbevegelsen. Opptakene, som gjort på rom 1742 på «Hotel la Reine Elisabeth» i Montréal i Canada 1. juni 1969, ble en måned senere utgitt som singel, mens den første albumutgivelsen var en konsertversjon; Live Peace In Toronto 1969. Sangen er skrevet av John Lennon alene, men siden den ble komponert mens han fremdeles var medlem av The Beatles, så ble den på vanlig vis kreditert Lennon/McCartney.

Komposisjonen

[rediger | rediger kilde]
Innspillingen av «Give Peace a Chance» under Bed-in i Montreal 1. juni 1969.

Som en oppfølger til Bed-In aksjonen på Hilton hotell i Amsterdam, fortsatte John Lennon og Yoko Ono sitt fredsbudskap fra rom 1742 på «Hotel la Reine Elisabeth» i Montréal, Canada. Det var der sangen oppsto i John Lennons ved at en reporter kritisk spurte ham hva de ønsket å oppnå ved å invitere pressen til stevnemøter på sengekanten. John svarte spontant: «All we are saying is give peace a chance». Han likte frasen, gjorde den til refreng og la melodi til.

«Give Peace a Chance» ble deretter flere ganger fremført til akustisk gitarakkompagnement sammen med venner, fans og de pressefolkene som tilfeldigvis var til stede. Til sist ble det også gjort et opptak fra hotellrommet med fire mikrofoner koplet til en firespors Ampex-båndspiller, som for anledningen var lånt inn fra RCA Records-Victor i Montreal.[1]

Med på opptaket var blant annet Timothy Leary, Rosemary Woodruff Leary, Joseph Schwartz, Petula Clark, Dick Gregory, Allen Ginsberg, Murray the K og Derek Taylor, hvorav flere av dem blir nevnt i den tredje og siste strofen. Foruten John Lennon selv spiller også Tommy Smothers fra bandet Smothers Brothers akustisk gitar på opptaket. John Lennon improviserte avslutningsvis:
«Oh let's stick to it,
John and Yoko, Timmy Leary, Rosemary,[2]
Tommy Smothers, Bobby Dylan, Tommy Cooper,
Derek Taylor, Norman Mailer,
Allen Ginsberg, Hare Krishna, Hare Krishna.»

Senere endringer av tredje vers

[rediger | rediger kilde]
John Lennon under innspillingen av «Give Peace a Chance», 1. juni 1969.

Ved opptredenen under konserten Live Peace in Toronto 1969 advarer Lennon publikum om at han neppe vil komme til å huske hele teksten, men han improviserte også da inn navnene til de musikerne han hadde med seg og ellers hva annet som måtte falle ham inn i øyeblikket:
«John and Yoko, Eric Clapton,
Klaus Voormann, Penny Lane,
Roosevelt, Nixon,
Tommy Jones and Tommy Cooper, and somebody».

Kommersiell utgivelse

[rediger | rediger kilde]

Singelen «Give Peace A Chance» med Yoko Onos «Remember Love» som B-side, ble utgitt på 45 RPM vinyl fredag 4. juli 1969 i Storbritannia og mandag 7. juli 1969 i USA.

En trunkert versjon av opptakene fra Montreal ble koplet sammen med en bit av en framføring gjort under The One to One Benefit Concert og utgitt på samlealbumet Shaved Fish (1975). Første ordinære gjengivelse av singelutgaven på LP-plate skjedde først i 1982 på greatest hit-samlingen The John Lennon Collection.

Internasjonalt fredshymne

[rediger | rediger kilde]

"Give Peace a Chance" nådde #2 både på den britiske Billboard-listen og i Melody Maker, men ikke bedre enn #14 på de amerikanske hitlistene. Derimot ble sangen gjennom de amerikanske anti-krigsmarkeringene omkring 1970 gjort til hymne, som fredsmarsjene og fredsbevegelsene benyttet seg av. 15. oktober 1969 ble "Give Peace a Chance" sunget unisont av en halv million demonstranter i Washington D.C. i anledning den såkalte «Moratorium-dagen» mot fortsatt krigføring i Vietnam.[3] Allsangen ble ledet av visesangeren Pete Seeger, som flettet inn setninger som: «Are you listening, Nixon?» og «Are you listening, Agnew?» i strofene mellom refrengene.[4]

Ved gjenutgivelsen av Live in New York City (1972) i 1990-årene ble imidlertid "Give Peace a Chance" kun kreditert med John Lennons navn. Den samme krediteringsmåten ble fulgt også på albumet Lennon Legend: The Very Best of John Lennon (1997) og i anledning utgivelsen på DVD (2003).

Da Paul McCartney under sin World Tour Concert i Liverpool 28. juni 1990 ønsket å hylle sin avdøde makker og valgte å fremføre en medley av "Strawberry Fields Forever", "Help!" og "Give Peace a Chance", begrunnet han sistnevnte med at den var så typisk John.

  • Opptaket, som ble gjort under Bed-In fra Montréal den 1. juni 1969, finnes utgitt på John Lennon Anthology, som spor 19 på Ascot DISC 1.
  • Gruppa The Hot Chocolate Band utga 10. oktober 1969 "Give Peace a Chance" på singel for Apple Records.
  • Sangen ble grovt parodiert på BBC radio av The Bonzo Dog Band under tittelen «Give Booze a Cance».[5]
  • Jazzlegenden Louis Armstrong & His Friends spilte inn "Give Peace a Chance" i New York 29. mai 1970, litt overkant av et år før han døde. Den regnes som hans siste ordinære singleutgivelse, lansert av platemerket Philips i 1971.
  • For å markere 39-årsdagen for den første innspillingen av «Give Peace a Chance» ble det den 1. juni 2008 lagt ut en digital nedlasting av sangen med en remiksing som inneholdt en nyinnspilt vokal fra Yoko Ono. Sangen er tilgjengelig fra Beatport.[6]
  • 10. juli 2008 ble en håndskreven versjon av sangen solgt på auksjon for 833 654 britiske pund. Selgeren var den kanadiske skribenten Gail Rennard. Da Yoko Ono og John Lennon lanserte sin Bed-In For Peace i Montréal i 1969, klarte den daværende 16 årige Beatles-fanen Gail å snike seg inn på hotellværelset deres i Queen Elizabeth Hotel. Hun fikk da teksten av John som ba henne skrive ordene av med store bokstaver på papplater for bruk som allsang i forbindelse med deres fjernsynsintervju og -opptreden. Da jobben var gjort ba John henne om å ta vare på teksten som et minne med de profetiske ord: «En dag vil de bli verd noe». Teksten gikk for mer enn det dobbelte av auksjonshusets forhåndsestimat.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Year One
  2. ^ Rosemary = Rosemary Woodruff Leary.
  3. ^ «1969: Millions march in US Vietnam Moratorium». 
  4. ^ Se eksempelvis this PBS documentary
  5. ^ Opptaket finnes senere utgitt på The Bonzo Dog Band-CD-en The complete BBC Recordings. Strange Fruit SFRSCD108 (2002).
  6. ^ Press Release Arkivert 31. mai 2008 hos Wayback Machine.. Twisted Records Online.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]