Hopp til innhold

Givakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polske rekrutter i givakt.
For idrettslaget, se Idrettslaget Giv Akt.

Givakt , «grunnstilling» (korrekt betegnelse), eller rettstilling er en drillstilling som kommanderes med «rett!».

GI-AKT: Overtagelse av kommando – ev. bekreftelse av hvem som tar kommandoen over en avdeling, uavhengig av avdelingens størrelse. Kommandoen utføres hovedsakelig med avdelingen i Grunnstilling. Ekserserreglementet Utdanningsdirektiv 1.1.1 (UD1.1.1) beskriver:

Grunnstilling 39. Stillingen skal være fri, naturlig og sikker. Hælene sammen og på høyde med hverandre. Føttene vendt litt ut med en knytteneves bred luke mellom innsiden av støvlesnutene. Knærne strake, men ikke stive. Hoftene i samme høyde, kroppen strak og hellende litt framover så tyngden kommer over midten av fotsålene og likt fordelt på begge ben, magen inn, skuldrene senket i samme høyde. Armene rette langs siden, håndbaken ut, hånden løst lukket, tommelfingeren mot pekefingerens annet ledd, tommelfingeren ved buksesømmen. Hodet noe inn slik at hode og kropp danner en rett linje, blikket rettet fremad. I grunnstilling skal soldaten stå urørlig.

40. Fra på stedet hvil inntas grunnstilling på utføringsordet i kommandoen: «Avdelingsbetegnelse-rett!» eller «Avdelingsbetegnelse – GI-AKT!». Utførelsen skjer på 1 takt. Venstre fot løftes i høyde med høyre fots ankel. Samtidig som den flyttes inntil høyre fot og settes med fotsålen parallelt med marken på plass med et trykk til grunnstilling.

Grunnstilling er et tegn på respekt for overordnede. Den brukes standard i sluttet orden, men også ved avmeldinger, inspeksjoner og andre hendelser der en respektfull opptreden er ønskelig. Ifølge reglementene skal gunnstilling benyttes vesentlig mer enn hva tilfellet er i mange avdelinger. Eksempler er å benytte stillingen der man møter på befal innvendig, og i tilfeller der man helst skal melde seg til befal.

Grunnstilling kommanderes med rett! eller eventuelt andre kortformer enkelte befalingsmenn har tatt som vane. Utrop som «R», «oit», «-ett» osv. er fullstendig i strid med reglement, men de aller fleste vil huske denslags fra førstegangstjenesten. I sluttet orden kommanderes vanligvis ikke en avdeling inn i grunnstilling før skjerpet hvilestilling er kommandert først. Men det må og nevnes at det i mange situasjoner er underforstått at grunnstilling skal benyttes, uoppfordret, og rett inn i grunnstilling uten tilrop og/eller mellomgangen med «skjerpet hvil». TJ 14 – 3, Reglement For den Indre Tjeneste, legger her føringer til grunn.

Autoritetsdata