Girolamo Ghinucci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Girolamo Ghinucci
1535 HIERONYMUS DE GINUTIIS - GHINUCCI GIROLAMO.JPG
Født1480
Siena
Død6. juli 1541
Roma
Beskjeftigelse Katolsk prest
Livssyn Den romersk-katolske kirke

Girolamo Ghinucci (født 1480 i Siena i Italia, død juli 1541 i Roma) var en av den katolske kirkes kardinaler, og var tilknyttet Den romerske kurie.

Han var biskop av Ascoli Piceno 15121518. Senere var han pave Leo Xs nuntius i England. Kong Henrik VIII utnevnte ham til en av sine rådgivere, og han var i tre år den engelske ambassadør til Spania. Han ble utnevnt til biskop av Worcester i 1522, men tiltrådte aldri, og ble utvist da kongen brøt med paven – skjønt bispetittelen beholdt han til sin død. Han var også administrator av Malta 15231538.

Han ble utnevnt til kardinal i mars 1535 av pave Paul III under hans andre konsistorium. Han var en ivrig forkjemper for kirkelig reform[trenger referanse], og satt i en kommisjon for dette formål (de øvrige medlemmer var kardinalene Giovanni Piccolomini, Lorenzo Campeggio, Girolamo Simoneta, Gasparo Contarini, Alessandro Cesarini og Rodolfo Pio de Carpi)

Senere satt han i en kommisjon for forberedelse av et reformkonsil, sammen med Giovanni Domenico de Cupis, Lorenzo Campeggio, Giacomo Simoneta, Gasparo Contarini, Gian Pietro Carafa, Giacomo Sadoleto, Alessandro Cesarini og Reginald Pole.

Sammen med kardinalene Alessandro Cesarini og Giovanni Domenico de Cupis fikk han i oppdrag å megle fred mellom kong Frans I av Frankrike og keiser Karl V.[trenger referanse] I 1540 var han medlem av en kardinalskommisjon for reformen av Den romerske kurie, sammen med Giovanni Domenico de Cupis, Reginald Pole, Alessandro Cesarini, Giovanni Maria del Monte, Bartolomeo Guidiccioni, Marino Grimani, Girolamo Aleandro, Nicolò Ridolfi, Gasparo Contarini, Gian Pietro Carafa og Marcello Cervini.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]