Giovanni Belzoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Giovanni Belzoni
Giovanni Battista Belzoni
Belzoni1.jpg
Giovanni Battista Belzoni[1]
Født15. november 1778
Padova[2]
Død3. desember 1824 (46 år)
Ughoton
Ektefelle Sarah Belzoni
Beskjeftigelse oppdagelsesreisende,
egyptolog,
arkeolog
Nasjonalitet Republikken Venezia

Giovanni Battista Belzoni (født 15. november 1778 i Padova, død 3. desember 1823 i Gwato (i dagens Nigeria)) var en italiensk oppdagelsesreisende som er mest kjent for å ha oppdaget egyptiske oldtidsbyggverk og gjenstander.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Belzoni vokste opp i Roma. Han hadde planlagt å bli munk, men i 1798 okkuperte franske tropper Roma, noe som drev ham fra byen og til å endre karriereplaner. Han flyttet til fødebyen Padova, derfra til Nederland og siden til Storbritannia, der han traff sin blivende kone. De var begge lange, han var over to meter, og de opptrådte på markeder.

Utforskninger i Egypt[rediger | rediger kilde]

Belzoni reiste fra Storbritannia til Spania og Portugal og videre til Egypt i 1815 Der sendte hans venn, generalkonsul Johann Ludwig Burckhardt, ham til Teben, der han fjernet en gigantisk byste av Ramses II, vanligvis kalt Young Memnon, og sendte den til London. Den oppbevares nå i British Museum i London.

'Young Memnon', Ramses II, i British Museum.

Han fikk også fjernet sand fra tempelet i Abu Simbel, gjorde utgravninger i Karnak og åpnet i Kongenes dal Seti Is grav i 1817 - dette er den lengste og dypeste i Kongenes dal. Belzoni var den første til å ta seg inn i den andre pyramiden i Giza og den første europeeren i moderne tid som besøkte Bahariaoasen.

Vest-Afrika[rediger | rediger kilde]

Belzoni vendte tilbake til Storbritannia i 1819. I 1823 begav han seg til Vest-Afrika i den hensikt å reise til Timbuktu. Men han ble nektet til å reise gjennom Marokko, og valgte i stedet å reise langs Guineakysten. Han nådde Benin, men ble rammet av dysenteri og døde.

Blant hans skrifter kan nevnes Narrative of the operations and recent discoveries in Egypt and Nubia (1821).

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ fra hans publikasjon Narrative of the Operations and Recent Discoveries Within the Pyramids, Temples, Tombs and Excavations in Egypt and Nubia, London, 1820.
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 23. jun. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]