Gimsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gimsøya
Geografi
PlasseringNorskehavet
ØygruppeLofoten
Areal 46,43 km²
Lengde 11 km
Bredde 6 km
Høyeste punktSvarttinden (767 moh.)
Administrasjon
LandNorge
Demografi
Befolkning230
Posisjon
Kart
Gimsøya
68°18′02″N 14°12′27″Ø

For den tidligere kommunen, se Gimsøy kommune. For bydelen i Skien, se Gimsøy.
Gimsøya på kartet
Butikken med drivstoffutsalg på Gimsøy slik den så ut tidligere

Gimsøya er ei øy i Lofoten. Øya ligger mellom Austvågøya og Vestvågøya med Gimsøystraumen i øst og Sundklakkstraumen i vest, og tilhører Vågan kommune. Øya har et areal på 46,4 km².[1]

Den sørlige og østlige delen av Gimsøya er kupert. Høyeste punkt er Svarttinden på 767 moh. I nord og vest er øya flat og myrlendt, med unntak av fjellet Hoven på 368 moh.

Forlatt hus i Gimsøysand

Det er store vernede områder på Gimsøy knyttet til særskilt fauna og fugleliv.[klargjør] Gimsøymyrene naturreservat ligger på øya. Herfra kommer også Gimsøysteinen; en av de tre kjente runesteinene fra Nordland. Den står i dag på Tromsø museum.

På Gimsøya ligger stedene Vinje (hvor butikk, barnehage og Gimsøy barne- og ungdomsskole ligger), Saupstad, Hov (hvor golfbane og hyttefelt mot Hovsund befinner seg), Hovsund (hvor småbåthavna og det nedlagte fiskebruket befinner seg), Vik , Årstrand, Sundklakk, Barstrand (hvor en del fiskeindustri er lokalisert: Notø AS,), Gimsøysand (hvor Gimsøy kirke ligger) og Gjendalen.

Gimsøy har butikk med enkel kafe og drivstoffsalg, eldreboliger, barne- og ungdomsskole og barnehage. Hovednæringen er jordbruk, men også fiske og turisme er viktige inntektskilder på denne øya som har ca. 230 innbyggere. På øya finnes også annet næringsliv slik som golfbane, elektrisk installatørfirma, maskin- og transportvirksomhet, en større tørrfiskprodusent, mottak og produksjon av hvitfisk, hjemmebakeri, samt en del andre mindre virksomheter. Det er også et større hyttefelt under oppbygging i området Hov/Hovsund.

Gimsøy historielag er en aktiv del av kulturen og bygger per 2011 opp et bygdetun. Det finnes også et større antall aktive frivillige lag og foreninger på stedet, som Ungdomslaget Viking (disponerer et større lokale som leies bort til forskjellige anledninger), Gimsøy Jeger og Fiskeforening (som også har en aktiv ungdomsdel, samt skytebane og lokaler på Barstrand), Gimsøy Grende- og Prosjektutvalg som er bygdas talerør overfor det offentlige. Gimsøy har et meget aktivt skole- og ungdomsskorps.

Gimsøystraumen bru

Europavei 10 passerer sørsiden av Gimsøya, og knytter øya til Austvågøya i øst via Gimsøystraumen bru og Vestvågøya i vest via Sundklakkstraumen bru. Ellers går det fylkesvei og kommunal vei rundt hele øya.

Lofotkraft har planer om å sette opp et vindkraftverk i området Årstrand/Vik, men dette prosjektet har ikke bare tilhengere lokalt.

Det har vært fremmet planer om å bygge en storflyplass for Lofoten på de flate myrene på Gimsøya, til erstatning for kortbaneflyplassene i Svolvær og på Leknes.[2]

Arkeologiske utgravninger[rediger | rediger kilde]

Under arkeologiske utgravninger i 2020 ble det funnet levninger fra yngre jernalder på Hov på nordsiden av Gimsøya.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «100 største øyene i Noreg». kartverket.no. Kartverket. 29. august 2020. Besøkt 7. januar 2021. 
  2. ^ «Sangsvaner kan velte storflyplass». NRK.no. NRK. 17. april 2012. Besøkt 22. januar 2024. 
  3. ^ «Har funnet godt bevart kropp fra jernalderen i Lofoten». NRK.no. NRK. 29. oktober 2020. Arkivert fra originalen Sjekk |url=-verdien (hjelp) 25. juni 2020. Besøkt 22. januar 2024.