Gilbert Kaplan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gilbert Kaplan
Gilbert Kaplan (1982)
FødtGilbert Edmund Kaplan
3. mars 1941[1][2][3]Rediger på Wikidata
New York[4]
Død1. jan. 2016[2][3]Rediger på Wikidata (74 år)
New York
BeskjeftigelseDirigent, journalist, forretningsdrivende, gründer Rediger på Wikidata
Utdannet vedDuke University
NasjonalitetUSA

Gilbert Edmund Kaplan (født 3. mars 1941 i New York City i New York,[5] død 1. januar 2016 samme sted) var en amerikansk økonomijournalist, forlegger, amatørdirigent og Gustav Mahler-kjenner. Han er fremfor alt kjent for som legmann å ha innstudert Mahlers Symfoni nr. 2 og blitt en av dens fremste fortolkere.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Gilbert Kaplan var sønn av en skjorteprodusent.[5] Han var lillebror til Joseph Brooks, en komponist som vant en Academy Award,[5] som døde i 2011.

I 1967 grunnla Kaplan, da 25 år gammel, finanstidskriftet Institutional Investor og ble dets sjefredaktør. Magasinet vokste etterhvert til et opplag på drøyt 150.000, og ble solgt i 140 land.[trenger referanse]

Kaplan giftet seg med Lena Biörck, en svensk interiørarkitekt, i 1970. Paret fikk fire barn.[5]

Ved siden av økonomijournalistikken viet Kaplan seg over en lang tid til Gustav Mahler, og med tiden ble han en ledende autoritet på den østerrikske komponisten.[trenger referanse] I 1982, i samband med Institutional Investors 15-årsjubileum, dirigerte Kaplan for første gang Mahlers andre symfoni for et særlig utvalgt publikum. En tid etter fremførte han verket ved en konsert for allmenheten i Carnegie Hall med The American Symphony Orchestra. Konserten fikk stor oppmerksomhet og berømmelse.[trenger referanse] New York's Daily News rangerte ham som en av de beste fremførelser av Mahlers andre noen sinne.[trenger referanse]

Deretter fremførte Kaplan verket i konsert med et femtitalls orkestre over hele verden, deriblant Wienerfilharmonikerne, London Symphony Orchestra og Stockholms filharmoniska orkester. Innspillinger med de to ble utgitt på plate.

Kaplan hadde ingen tidligere musikalske meritter og dirigerte det drøyt 80 minutter lange verket utenat ettersom han ikke kunne lese noter særlig godt. Til tross for denne amatørstatus ble han betraktet som en av de fremste fortolkeret av dette stykket.[trenger referanse] Hans flere tiårs lange dirigentgjerning var så godt som utelukkende viet dette verk. Repertoaret ble bare i beskjeden grad utvidet, men skulle etterhvert omfatte også Mahlers femte symfoni.

I 1986 grunnla Gilbert Kaplan stiftelsen Kaplan Foundation, som publiserer litteratur om, og musikk av, Mahler. Kaplan foreleste om Mahler ved en rekke musikkonservatorier og ved Harvard og Oxford. Han skrev også den omfattende biografien The Mahler Album.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 7. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 145711, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 1816847, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 20. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b c d «Gilbert Kaplan, conductor - obituary». Telegraph. 1. januar 2016. Besøkt 2. januar 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]