Gifted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gifted
Generell informasjon
GenreDramafilm
Utgivelsesår2016
NasjonalitetUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMarc Webb[1] Rediger dette på Wikidata
ManusTom Flynn Rediger dette på Wikidata
TemaBegavelse, Trachtenberg-system Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Andy Cohen
MusikkRob Simonsen Rediger dette på Wikidata
FotoStuart Dryburgh Rediger dette på Wikidata
KlippBill Pankow Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeChris Evans, Mckenna Grace, Lindsay Duncan, Octavia Spencer, Jenny Slate,[2] John M. Jackson,[2] Glenn E. Plummer,[2] John Finn,[2] Elizabeth Marvel,[2] Julie Ann Emery,[2] Keir O'Donnell,[2] Percy Hynes White[2] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapFox Searchlight Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Fox Searchlight Pictures
Budsjett7 000 000 USD[3] Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning43 046 590 USD[4] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2016
13. juli 2017 (Tyskland)[5]
Eksterne lenker

Gifted er en amerikansk dramafilm fra 2017, regissert av Marc Webb. Manus ble skrevet av Tom Flynn. Hovedrollene spilles av blant andre Chris Evans og Mckenna Grace. Handlingen følger en intellektuelt begavet syv-åring som havner i en drakamp mellom onkelen og bestemoren sin. Filmen ble publisert den 7. april 2017, av Fox Searchlight Pictures.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I en liten by i nærheten av Tampa, Florida, bor syv år gamle Mary Adler hos sin onkel og verge, Frank. Deres 43 år gamle nabo, Roberta, sitter ofte barnevakt for henne. Allerede på hennes første dag i første klasse viser Mary bemerkelsesverdig matematisk talent, noe som imponerer læreren hennes, Bonnie Stevenson. Mary kjeder seg ofte med det vanlige klasse-arbeidet. Men hun får seg etterhvert venner når hun tar med den enøyde katten sin, Fred, og viser frem for klassen. Senere forsvarer hun en annen elev fra en mobber på bussen. Mary blir tilbudt et stipend til en annen skole for begavede barn. Imidlertid avslår Frank dette tilbudet. Basert på deres tidligere erfaringer med lignende skoler, frykter han at Mary aldri vil få noen mulighet til en «normal» barndom ved slike skoler.

Det kommer frem at Marys mor, Diane, hadde vært en meget lovende matematiker. Men hun tok sitt eget liv da Mary var bare seks måneder gammel. Mary har siden den gang bodd sammen med Frank, en tidligere høyskole-professor. Franks mor og Marys bestemor, Evelyn, søker om å få foreldre-ansvaret for Mary. Evelyn ønsker å flytte sammen med Mary til Massachusetts, og hun tror Mary er et matematisk vidunderbarn som burde veiledes spesielt for å forberede seg til et liv viet til matematikk - omtrent som Diane var som barn.

Frank er imidlertid fast bestemt på at søsteren hans ikke ville ønsket dette. Han vil heller at Mary skal gå ved en vanlig offentlig skole, og ha den barndommen Diane aldri fikk oppleve selv. Frank er bekymret for at en dommer vil støtte Evelyn, og at han kommer til å mister Mary fullstendig. Frank aksepterer derfor et kompromiss som er meglet frem av hans advokat Greg Cullen, som sørger for at Mary skal plasseres i fosterhjem, og begynne ved den private skolen der Evelyn ønsker å få henne inn. Fosterforeldrene bor 25 minutter fra Franks hjem, og Frank har rett til planlagte besøk. Mary kan selv bestemme hvor hun ønsker å bo etter 12-årsdagen sin.

Men Mary ønsker overhodet ikke å bli plassert i fosterhjem, og foster-faren hennes sier at hun nekter å møte Frank. Når naboen Bonnie oppdager et fotografi av katten Fred som Evelyn ønsker å sende vekk, så varsler hun Frank. Han klarer å hente katten, og får vite at Fred ble fjernet fra Marys nye hjem på grunn av allergiproblemer. Frank innser at Evelyn, som er allergisk mot katter, fører tilsyn med Marys utdannelse og har bosatt seg i Marys fosterhjem. Frank avslører for Evelyn, som selv var en tidligere matematiker, at Diane hadde løst et stort matematisk problem. Men at Diane bestemte at denne løsningen skulle holdes tilbake, frem til Evelyns død.

Frank vet at det betydde alt for Evelyn å se Diane løse dette problemet, og Frank tilbyr Evelyn muligheten til å publisere Dianes arbeid. Men bare dersom Evelyn avviser alle videre innsigelser mot at Frank har alt anvaret over Mary. Evelyn sier seg enig. Filmen ender med at Mary er tilbake hjemme hos Frank. Hun vender tilbake til den offentlige barneskolen, samtidig som hun tar enkelte kurs på college-nivå.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gifted». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 30. mars 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h «Velký dar». ČSFD (tsjekkisk). Besøkt 30. mars 2020. 
  3. ^ http://powergrid.thewrap.com/project/gifted.
  4. ^ (på en) Box Office Mojo, Box Office Mojo film ID gifted, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  5. ^ Internet Movie Database, «Release info», verkets språk flere språk, besøkt 22. juni 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]