Gibraltars parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gibraltars parlament
engelskGibraltar Parliament
Parlamentsbygningen
Grunnlagt1969; 55 år siden (1969)
Systemettkammersystem
Kammerettkammers parlament
Seter17
MøtestedGibraltar
Nettstedhttp://www.parliament.gi

Gibraltars parlamentsbygning
Bilde fra parlamentssalen

Gibraltars parlament (engelsk: Gibraltar Parliament) er den lovgivende forsamling i det britiske oversjøiske territorium Gibraltar. Før 2006 ble det kalt Gibraltar House of Assembly.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Parlamentet ble etablert i 1969 da Gibraltars første egne forfatning trådte i kraft. Det er tale om et ettkammersystem hvor det i begynnelsen ble valgt femten medlemmer til parlamentet. I tillegg ble to pekt ut, den ene var riksadvokaten. Man brukte i begynnelsen betegnelsen «House of Assembly», en betegnelse som generelt ble brukt om parlamenter i de britiske områder som ikke hadde full suverenitet. Forfatningen ble i 2006 erstattet av en ny forfatning, som avspeilte Gibraltars økte selvstendighet. Med denne forfatningen er alle sytten medlemmer av parlamentet nå folkevalgte.

Valgsystemet i territoriet tillater hver velger å stemme på opp til ti kandidater ved valgene. Der er kun ett valgdistrikt på grunn av Gibraltars beskjedne størrelse, og de områder som nevnes i forbindelse med valgene er kun stemmestedene. Alle kandidater stiller derfor opp i hele territoriet.

Det anvendes en form for flertallsvalg, hvor hvert parti eller koalisjon stiller en liste med ti kandidater og oppfordrer sine velgere til å stemme på alle disse kandidater. Den liste som oppnår flest stemmer får da som regel valgt alle sine ti kandidater, mens den liste som får de nest fleste stemmer, får valgt syv av sine kandidater.

Parlamentsbygningen[rediger | rediger kilde]

Parlamentet holder til i en bygning som har utsikt til Main Street og John Mackintosh Square. Bygningen ble oppført i 1817 og har tidligere huset Exchange and Commercial Library. I 1951 ble bygningen renovert og ble sete for det Lovgivende Råd.[1] Da parlamentet ble opprettet ved forfatningen i 1969 trådte det inn i stedet for det Lovgivende Råd og overtok dette råds bygning. Det første møte ble åpnet 28. august 1969[2] av guvernør Varyl Begg.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Benady, Tito (1996). The Streets of Gibraltar. Gibraltar Books. s. 17-18. ISBN 0-948466-37-5. 
  2. ^ «Parliament – significant dates» (PDF). Gibraltars parlament. Arkivert fra originalen (PDF) 23. mars 2017. Besøkt 11. september 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]