Gibraltarstredet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gibraltar-stredet»)
Gibraltarstredet
Romferjefoto fra NASA med Den iberiske halvøy til venstre (nord) og Maghreb til høyre (sør). Vi ser Middelhavet i bakgrunnen og Atlanterhavet nederst til venstre i forgrunnen. Innsnevringen mellom Atlanterhavet og Middelhavet er Gibraltarsundet.
LandSpanias flagg Spania
Oppkalt etterGibraltar
Kart
Gibraltarstredet
35°58′18″N 5°29′09″V

Gibraltarstredet eller Gibraltarsundet er det smale sundet mellom Spania og Gibraltar i nord og Marokko og Ceuta i sør, og som utgjør sjøveien mellom Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst. Fjellene som avgrenser Gibraltarsundet var kjent som Herkulessøylene i antikken. Det finnes noen små øyer der som både Spania og Marokko gjør krav på, som for eksempel Isla Perejil. Stredet er 300 til 900 meter dypt[1][2] og er rundt 15 km bredt på det smaleste.

Gibraltarsundet ligger svært strategisk til. Skip som går mellom Atlanterhavet og Middelhavet passerer gjennom dette stredet under Gibraltarfjellet. I tillegg er dette den enkleste veien mellom Europa og Afrika for landeveisfarende. Under andre verdenskrig hadde britiske styrker kontroll over Gibraltarstredet fra basen sin. Tyske ubåter som kom seg inn i Middelhavet ble i praksis fanget der, siden de ikke kunne gå ut stredet i overflateposisjon på grunn av britisk overvåkning og siden de ikke kunne dykke ut sundet siden dypvannsstrømmene var for sterke.

Spanske og marokkanske styresmakter har i de siste årene arbeidet med å finne ut om det er mulig å bygge en tunnel under stredet på lignende vis som Kanaltunnelen mellom England og Frankrike. En ny treårsplan for kartlegging av en mulig jernbanetunnel ble kunngjort i 2003.

I tillegg har en gruppe amerikanske og britiske ingeniører undersøkt muligheten for å bygge bro over stredet. En slik bro ville måtte være en kombinert fagverks-hengebro og ville være mye høyere (over 900 meter) og lengre (15 km) enn noen bro som finnes i dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robinson, Allan Richard og Paola Malanotte-Rizzoli (1994). Ocean Processes in Climate Dynamics: Global and Mediterranean Examples. Springer. s. 307. ISBN 0-7923-2624-5. 
  2. ^ «Workshop on Analysis of Variables and Numerical Simulation of the Water Masses Exchange Through The Strait of Gibraltar». Universidad de Cádiz. april 1998. Arkivert fra originalen 3. oktober 2008. Besøkt 23. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Gibraltarstredet sett fra Mirador del Estrecho