Giacomo Simonetta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Giacomo Simoneta)
Hopp til navigering Hopp til søk
Giacomo Simonetta
Født1475
Milano
Død1. november 1539
Roma
Beskjeftigelse Katolsk prest

Giacomo Simoneta (født 1475 i Milano, død 1. november 1539 i Roma) var en av den katolske kirkes kardinaler, og var tilknyttet Den romerske kurie.

Han var biskop av Pesaro 15281535, og deretter av Perugia 15351538 og av 15361537 (fratrådte til fordel for sin nevø Ludovico Simoneta) og deretter Sutri og Nepi 15381539.

Pave Klemens VII overdro til ham den oppgave han opprinnelig hadde gitt til Paolo Capizzuchi (som ikke lenger var i Roma) om å granske kong Henrik VIII av Englands ekteskapssak. Simoneta kom til den konklusjon at ekteskapet ikke kunne erklæres ugyldig.[trenger referanse]

Han ble utnevnt til kardinal i mars 1535 av pave Paul III under hans andre konsistorium. Han var en ivrig forkjemper for kirkelig reform, og satt i 1535 en kommisjon for dette formål (de øvrige medlemmer var kardinalene Giovanni Piccolomini, Lorenzo Campeggio, Girolamo Ghinucci, Gasparo Contarini, Alessandro Cesarini og Rodolfo Pio de Carpi). Deretter satt han i en kardinalskommisjon som i 1538 arbeidet konkret med planer om et reformkonsil (de øvrige medlemmene var Giovanni Domenico de Cupis, Lorenzo Campeggio, Girolamo Ghinucci, Gasparo Contarini, Gian Pietro Carafa, Giacomo Sadoleto, Alessandro Cesarini og Reginald Pole).

Han meglet mellom Firenze og Siena i disputten om kontrollen over Montepulciano, og lyktes i å la dem enes om en løsning.[trenger referanse]

Han var onkel til kardinal Ludovico Simoneta (kreert 1561).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]