Getty Oil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Getty Oil
Bransje Oljeindustri
Etablert1964
HovedkontorEast Meadow
LandUSA
Grunnlegger(e)Jean Paul Getty
Nettstedhttp://www.gettyoil.com/

Getty Oil er et amerikansk oljemarkedsføringsfirma med opphav som del av det store integrerte oljeselskapet grunnlagt av J. Paul Getty.

Fra 1949 fremforhandlet J. Paul Getty en serie lukrative oljekonsesjoner med Saudi-Arabia og Kuwait. Gordon Getty og hans familie arvet en 40% andel i firmaet da J. Paul Getty døde i 1976.[1]

I 1984, etter å ha skrevet under på en bindende kontrakt om å selge Getty og dets 2,3-milliarder-fat beredskapslager av beviste oljereserver til Pennzoil, inngikk arving Gordon Getty en dramatisk avtale om å selge firmaet til Texaco.[2]

Den 19. november 1985, i rettssaken «Texaco, Inc. v. Pennzoil, Co.», ble Pennzoil tilkjent en 10,53 milliarder dollar stor erstatning fra Texaco i den største sivile dommen i USAs historie som et resultat av bruddet på den bindende kontrakten.

Mens oljereservene ble solgt, skiftet kun enkelte av raffineriene hender, og Getty fortsatte å eksistere som et nedstrømsselskap. Getty-bensinstasjoner i Nordøst-USA ble solgt som en betingelse for avtalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]