Geshu Han

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Geshu Han
Født699Rediger på Wikidata
Død757Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse SoldatRediger på Wikidata
Far Geshu Daoyuan[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Tang-dynastietRediger på Wikidata
Kart over An Shi-opprøret (An Lushans opprør)

Geshu Han (kinesisk: 哥舒翰; pinyin: Gēshū Hàn, født 699, død 1. desember 757[2] i Luoyang), formelt prins Wumin av Xiping (西平武愍王), var en general i Tang-dynastiets Kina. Han var av türgesjisk slekt.

Han ble en mektig general mot slutten av keiser Xuanzong av Tangs regjeringstid, og hadde i 756 ansvaret for forvaret av Tong-passet mot An Lushans opprørsstyrker.

Etter at Tan-kansleren Yang Guozhong presset ham å gå til kamp mot An Lushans styrker ble han beseiret, og deretter ble han tatt til fange av sin egen underordnede, Huoba Guiren (火拔歸仁), og bragt til An Lushans leir. An Lushan forsøkte å bbruke han til å få hans underordnede generaler Li Guangbi, Lai Tian (來瑱) og Lu Gui (魯炅) til å overgi seg, men det nektet disse generalene å gjøre. Da Ble Geshu Han satt i husarrest i Luoyang, hovedstaden i Ans nyetablerte stat Store Yan.

I 757, etter at An Lushans sønn og etterfølger An Qingxu ble beseiret av Tang-styrkene og måtte forlate Luoyang, rakk An Qingxu først å henretted Geshu og omkring tretti andre Tang-generaler som var i fangenskap der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Biographical Database[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ 兩千年中西曆轉換