Hopp til innhold

Gerede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Landlig område nær landsbyen Afşartarakçı ved Gerede
Provinsen Bolu, med Gerede til høyre

Gerede er en by og et distrikt i provinsen Bolu i Svartehavsregionen i Tyrkia. Gerede ligger langs hovedvegen mellom Istanbul og Ankara (om lag 150 km fra Ankara). Byen har omkring 20 000 innbyggere (2009), mens distriktet har omkring 40 000.[trenger referanse] Byen ligger 1 450 meter over havet.

Området har tidligere vært bebodd eller regjert av bithynere, keltere, lydiere, persere, makedonere, romere og bysantinere. I senromertiden, da byen der het Cratia (Κρατεία), var den del av den romerske provinsen Honorias, hvis hovedstad var Klaudiopolis. Cratia vare et metropolitanerkebispedømme, også kalt Flaviopolis.

Gerede ligger i et fjellområde med furukledde fjellsider. Klimaet er kaldt og vått, med en del snø om vinteren. Veiene rundt Gerede er ofte plaget med tåke, regn og glatt veibane. Området er kjent for vintersport. Det nåværende Gerede ble grunnlagt under Det osmanske rike og ble på 1500-tallet besøkt av den reisende Evliya Çelebi, som da skildret at byen hadde 1 000 hus og ti moskeer, samt en militærbase.

Moderne severdigheter er ruinene av middelalderborgen Keçi Kalesi, en rekke moskeer og karavanseraier fra seldsjukkenes og osmanenes tider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]