Gerard van Velde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gerard van Velde
Gerard van Velde portrait.JPG
Født30. november 1971 (46 år)
Wapenveld
Beskjeftigelse Skøyteløper
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Sporthurtigløp på skøyter

Gerard Pieter Hendrik van Velde (født 30. november 1971 i Wapenveld i Heerde) er en nederlandsk tidligere skøyteløper, spesialist på sprintdistansene.

Tidlig i 1990-årene ble han regnet som Nederlands beste sprinter, men han vant ingen medaljer verken i OL 1992 eller Vinter-OL 1994. Lekene i 1992 var spesielt frustrerende, da han gikk glipp av bronsemedaljen med ett hundredels sekund.

Sent i 1990-årene begynte klappskøyter å bli standardutstyr, og van Velde hadde store problemer med å venne seg til den nye teknikken. Han la opp som skøyteløper og begynte å arbeide som bilselger.

Han ble invitert til å trene sammen med en annen skøyteløper, og etter hvert mestret van Velde klappskøyteteknikken. Han bestemte seg for å prøve å kvalifisere seg til Vinter-OL 2002, til tross for hard konkurranse fra unge nederlandske sprintere som Jan Bos, Erben Wennemars og Jacco-Jan Leeuwangh.

I Salt Lake City startet van Velde før alle favorittene på 1 000 meter, og gikk inn til ny verdensrekord, 1.07,18. Dette var en rekordforbedring på over et halvt sekund, og ingen av løperne som kom etterpå, var i stand til å slå denne tiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]