Gerard van Velde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gerard van Velde
Gerard van Velde portrait.JPG
Født 30. november 1971
Statsborger Nederland


Gerard Pieter Hendrik van Velde (født 29. november 1971 i Heerde) er en nederlandsk skøyteløper, spesialist på sprintdistansene.

Tidlig i 1990-årene ble han regnet som Nederlands beste sprinter, men han vant ingen medaljer verken i OL 1992 eller Vinter-OL 1994. Lekene i 1992 var spesielt frustrerende, da han gikk glipp av bronsemedaljen med ett hundredels sekund.

Sent i 1990-årene begynte klappskøyter å bli standardutstyr, og van Velde hadde store problemer med å venne seg til den nye teknikken. Han la opp som skøyteløper og begynte å arbeide som bilselger.

Han ble invitert til å trene sammen med en annen skøyteløper, og etter hvert mestret van Velde klappskøyteteknikken. Han bestemte seg for å prøve å kvalifisere seg til Vinter-OL 2002, til tross for hard konkurranse fra unge nederlandske sprintere som Jan Bos, Erben Wennemars og Jacco-Jan Leeuwangh.

I Salt Lake City startet van Velde før alle favorittene på 1000 meter, og gikk inn til ny verdensrekord, 1.07,18. Dette var en rekordforbedring på over et halvt sekund, og ingen av løperne som kom etterpå, var i stand til å slå denne tiden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Gerard van Velde – bilder, video eller lyd