Georgij Sedov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Georgij Sedov
Sedow georgy.jpg
Født23. april 1877 (juliansk)
Siedove
Død20. februar 1914 (juliansk) (36 år)
Rudolføya
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, Hydrograph
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
Utmerkelser 3. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen

Georgij Sedov (Георгий Яковлевич Седовrussisk) (født 23. apriljul./ 5. mai 1877greg., død 20. februarjul./ 5. mars 1914greg.) var en russisk Arktis-forsker.

Han var født i landsbyen Krivaja Kosa i Taganrogdistriktet i familien til en fisker. I 1898 ble han ferdig med navigasjonskole i Rostov-na-Donu og ble langfarts styrmann. I 1901 fikk han løytnants rang. I 19021903 deltok Sedov i en hydrografisk ekspedisjon i Nordishavet. Under den russisk-japanske krig var han sjef på en torpedobåt (1905). I 1909 ledet han ekspedisjon som senere beskrev munningen av Kolymaelven. Ett år senere utforsket Sedov KrestovajabuktenNovaja Semlja. I 1912 foreslo han en ekspedisjon til Nordpolen, men tsarens regjering nektet å finansiere dette prosjektet og ekspedisjonen ble organisert med hjelp av uavhengige kilder.

14. august 1912 forlot Sedovs fartøy «Svjatoj Foka» Arkhangelsk. De var nødt til å bli hele vinteren i nærheten av Novaja Semlja på grunn av is. Ekspedisjonen nådde Frans Josefs land og måtte bli den andre vinteren i Tikhajabukten på grunn av mangel på kull. 2. februar 1914 nådde Sedov (allerede syk med skjørbuk) og to av hans kamerater Nordpolen med trekkhunder. Uten å nå Rudolføya døde Sedov og ble begravd på Aukneset på denne øya.

To viker og en topp på Novaja Semlja, en isbre og et nes på Frans Josefs land, en øy i Barentshavet og et nes i Antarktis fikk Sedovs navn. Det finnes også en isbryter Georgij Sedov.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]