Georgij Sedov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Georgij Sedov
Født23. apr. 1877Rediger på Wikidata
Siedove
Død20. feb. 1914Rediger på Wikidata (36 år)
Rudolføya
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, hydrograf, polfarer Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet
GravlagtArkhangelsk oblast
Utmerkelser3. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen
3. klasse av Sankta Annas orden

Georgij Sedov (Георгий Яковлевич Седовrussisk) (født 23. apriljul./ 5. mai 1877greg., død 20. februarjul./ 5. mars 1914greg.) var en russisk Arktis-forsker.

Han var født i landsbyen Krivaja Kosa i Taganrogdistriktet i familien til en fisker. I 1898 ble han ferdig med navigasjonskole i Rostov-na-Donu og ble langfarts styrmann. I 1901 fikk han løytnants rang. I 19021903 deltok Sedov i en hydrografisk ekspedisjon i Nordishavet. Under den russisk-japanske krig var han sjef på en torpedobåt (1905). I 1909 ledet han ekspedisjon som senere beskrev munningen av Kolymaelven. Ett år senere utforsket Sedov KrestovajabuktenNovaja Semlja. I 1912 foreslo han en ekspedisjon til Nordpolen, men tsarens regjering nektet å finansiere dette prosjektet og ekspedisjonen ble organisert med hjelp av uavhengige kilder.

14. august 1912 forlot Sedovs fartøy «Svjatoj Foka» Arkhangelsk. De var nødt til å bli hele vinteren i nærheten av Novaja Semlja på grunn av is. Ekspedisjonen nådde Frans Josefs land og måtte bli den andre vinteren i Tikhajabukten på grunn av mangel på kull. 2. februar 1914 nådde Sedov (allerede syk med skjørbuk) og to av hans kamerater Nordpolen med trekkhunder. Uten å nå Rudolføya døde Sedov og ble begravd på Aukneset på denne øya.

To viker og en topp på Novaja Semlja, en isbre og et nes på Frans Josefs land, en øy i Barentshavet og et nes i Antarktis fikk Sedovs navn. Det finnes også en isbryter Georgij Sedov.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]