George Scott Railton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
George Scott Railton
Født6. juli 1849[1]
Arbroath
Død13. juli 1913 (64 år)
Gravlagt Abney Park Cemetery
Barn David Railton
Utdannet ved Woodhouse Grove skole
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem av Frelsesarmeen

George Scott Railton (født 1849, død 1913) var en av Frelsesarmeens pionerer. Han var med på å grunnlegge Frelsesarmeen. George, som var sønn av en metodistpastor, mistet begge foreldrene i "feber" da han var bare 15 år gammel. George jobbet på egen hånd i London samtidig som han var på utkikk etter den opprinnelige metodismen, slik John Wesley hadde startet den. Da han fant den kristne misjon og William Booth, følte han at han hadde funnet det han var på utkikk etter.

George flyttet inn i familien Booths hjem og ble William Booths sekretær. Han hadde stor innflytelse på utviklingen av det som skulle bli Frelsesarmeens teologi, spesielt i Frelsesarmeens spesielle syn på sakramentene.

I 1880 overtok William Booths sønn Bramwell Booth stillingen som sekretær. George som brant for misjon og utfordret William Booth på at de skulle starte arbeidet i New York. Siden Frelsesarmeen hadde mangel på mannlige offiserer valgte han ut kaptein Emma Westbrook og rekrutterte seks andre unge kvinner (Alice Coleman, Rachel Evans, Emma Elizabeth Florence Morris, Elizabeth Pearson, Clara Price og Annie Shaw) og trente dem opp som offiserer på båten på vei til New York.

George og "the lassies" gjorde stor suksess, uoffisielt hadde familien Shirley i Philadelphia startet Frelsesarmeen. George startet også opp armeen i Newark, New Jersey, her satte han igjen to unge kvinner til ledere. Han brøt snart opp og dro til St. Louis, Missouri for å starte opp arbeidet der, men dette lykkes ikke så godt. I 1881 trengte William Booth ham som misjonær i andre land.

Han hadde talent for språk og gjorde mange reiser til utlandet. Bl.a. besøkte han Frankrike, Sveits og Sverige mange ganger. Selv om han reiste mye og hadde ett travelt program ble han gift med Marianne Parkyn. Sammen fikk de barn og bodde i Margate.

George gjorde mange store tilskudd til Frelsesarmeens tidlige arbeid. Bla laget han sangbøker på zulu og tysk. Startet arbeid for mennesker som nettopp var kommet ut av fengsler. George hadde en spesiell forkjærlighet for Tyskland og var med å starte arbeidet der.

I 1906, etter ordre fra grunnleggeren, dro han til Kina for å se på mulighetene for å starte Frelsesarmeen der, det startet i 1915.

George Scott Railtons helse hadde alltid vært dårlig. Den ble betraktelig mye verre i 1913, ett år etter at William Booth døde. Han reiste fortsatt og hadde et anstrengende program, blant annet med besøk til Frankrike, Nederland og Tyskland. Etter å ha løpt for å rekke ett tog, med tung bagasje, kollapset han og døde, bare 64 år gammel.

Mennesker fra hele verden kom for å være med om begravelse etter hans «forfremmelse til herlighet». Verdens ledere fulgte bilen som kjørte ham til hans siste hvilested. Da bilen passerte det britiske parlamentet, fikk ett av Frelsesarmeens hornorkester spille. Dette var første gangen på over 100 år at noe sånt hadde skjedd.

George Scott Railton var William Booths åndelige sønn og ble begravet ved siden av Frelsesarmeens grunnlegger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, George Scott Railton, 19877