George Scott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
George Scott
Født18. juni 1804[1]Rediger på Wikidata
Edinburgh
Død28. jan. 1874[1]Rediger på Wikidata (69 år)
Glasgow
BeskjeftigelseMisjonær, Methodist pastor Rediger på Wikidata

George Scott (født 1804, død 1874) var en britisk metodistpredikant som i 1830 kom til Stockholm som misjonær. Han fikk ganske fort i gang et arbeid som førte til at mange kom for å høre ham tale, og utover på 1830-tallet kom det opp et ønske om å bygge en engelsk kirke i Stockholm. Det ble samlet inn penger til prosjektet både i England og USA, og i 1840 stod den engelske kirken ferdig.

I 1839 hadde Carl Olof Rosenius tatt kontakt med Scott for å få åndelig veiledning. Dette hadde ført til et vennskap som igjen ledet til at Scott gjorde Rosenius til sin assistent. Da Scott i 1841 reiste til USA for å samle inn penger til å betale resten av gjelden på kirken, ble det Rosenius som overtok hans prekestol. Da Scott kom tilbake fra USA, startet han månedsbladet Pietisten, hvor han selv var redaktør og Rosenius medarbeider.

20. mars 1842 talte Scott i kirken da det kom inn en stor folkemengde og forstyrret møtet. Scott måtte flykte og etter hvert forlate Sverige. Rosenius overtok da som redaktør av Pietisten og var bladets redaktør til sin død. Scott kom ikke tilbake til Sverige, men holdt kontakten med Rosenius ved brev. De møttes en gang senere, den eneste gangen Rosenius reiste utenlands. Det skjedde i Oslo.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «George Scott», Svensk biografisk leksikon-ID 6426[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]