George Mallory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
George Mallory
George Mallory som soldat under første verdenskrig
Født18. juni 1886[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Cheshire, England
Død9. juni 1924[4][5]Rediger på Wikidata (37 år)
Nordveggen på Mount Everest, Tibet
BeskjeftigelseLærer og fjellklatrer
Utdannet vedWinchester College
Magdalene College
EktefelleRuth
FarHerbert Leigh Leigh-Mallory[6][7]
MorAnnie Beridge Jebb[6][7]
SøskenTrafford Leigh-Mallory
Barn[Frances] Clare Mallory[6]
Beridge Ruth Mallory[6]
John Mallory[6]
NasjonalitetStorbritannias flagg Britisk
GravlagtMount Everest
SpråkEngelsk

George Herbert Leigh Mallory (født 18. juni 1886 i Cheshire, England, død 8. eller 9. juni 1924Mount Everest i Tibet) var en britisk fjellklatrer. Han ble regnet som den beste britiske klatrer i sin epoke.[8]

I desember 1915 ble Mallory med i the Royal Garrison Artillery som løytnant og begynte sin deltagelse i første verdenskrig ved bombardementet ved Somme. Mallory hadde tidlig utmerket seg som en av de fremste klatrerne i det britiske fjellklatremiljøet på begynnelsen av forrige århundre. Etter at krigen var over returnerte han til Charterhouse, og forlot militæret i 1921 for å bli med i den første av flere ekspedisjonen til Everest i regi av Royal Geographical Society. Hensikten var å kartlegge området rundt fjellet og forberede en bestigning. Toppen av Mount Everest var et viktig mål for britene, siden begge polene var nådd av ikke-briter, og Everest sto igjen som «den tredje pol».

Ruten de britiske ekspedisjonene fulgte går opp langs nordryggen av fjellet, fra Rongbuk-dalen i Tibet. Den antatt letteste veien opp via sørskaret i Nepal var stengt for utlendinger på denne tiden. Det var fra Nepal-siden Edmund Hillary og Tenzing Norgay til slutt beseiret fjellet i 1953.

Etter to ekspedisjoner hvor klatrelagene ikke maktet å komme opp (1921 og 1922), var det både personlig prestisje og den nasjonale ære som sto på spill da Mallory igjen returnerte til Everest i 1924. Bestemt på denne gangen å bestige verdens høyeste fjell la Mallory og den yngre og mindre erfarne Andrew Irvine ut fra leir 6 på nesten 8000 meter, tidlig på morgenen den 8. juni. Et annet ekspedisjonsmedlem, Noel Odell, mente i ettertid å ha observert Mallory og Irvine gjennom det skiftende skydekket, høyt på nordryggen og på god vei mot toppen. De to klatrerne kom aldri tilbake, og spørsmålet om de to kom helt opp, men døde på returen, er et av de store mysteriene i fjellklatringens historie.

I 1999 fant en amerikansk ekspedisjon Mallorys mumifiserte kropp på 8200 meter. Flere tekniske funn på stedet kan tyde på at Mallory og Irvine var på vei ned i mørket, noe som kan bety på at de hadde vært på toppen og dermed returnerte sent på dagen. Klatrere som kjenner denne delen av fjellet hevder derimot at de to neppe var i stand til å komme over «the second step» – den nest siste vanskelige passasjen før toppen – med datidens utstyr og klatreferdigheter. «The second step» er en nær 50 meter høy, delvis loddrett klippevegg på 8600 meter, hvor en kinesisk ekspedisjon senere satte opp en aluminiumsstige for å komme opp. Selv svært dyktige Himalaya-klatrere i vår tid finner denne passasjen vanskelig å friklatre.

Everest sett fra nord. Nordryggen går langs profilen til venstre for toppen.

I 2004 var en ny ekspedisjon på leting etter Irvine, i håp om å finne kameraet de to bragte med. Eksperter fra Kodak hevder at om kameraet blir funnet, er det gode sjanser for at filmen kan fremkalles selv etter så mange år, siden den har vært i konstant dypfrosset tilstand. Slik kunne man få et endelig svar på gåten fra 1924. Irvines kropp ble imidlertid ikke funnet den gangen, og gåten forblir uløst.

George Mallory ble berømt for sitt svar på spørsmålet om hvorfor han ville klatre Everest: «Because it's there». Det korte og prosaiske svaret fanger for mange klatringens og oppdagelsesreisens egentlige vesen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 98268, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Kindred Britain, oppført som 1st Lieut. George Herbert Leigh Mallory, Kindred Britain ID I11477[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b The Peerage, oppført som George Herbert Leigh-Mallory, The Peerage person ID p66711.htm#i667108, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6b8937g, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c d e Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Hemmleb et. al. side 24: «...one name was immediately mentioned by the Alpine club members, and that name was Mallory. There was no question in their mind that he was the finest climber they had.»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Gillman, Peter og Leni, The Wildest Dream, Mallory, His Life and Conflicting Passions. London: Headline, 2000. ISBN 0-7472-6458-9.
 • Hemmleb, Jochen, Larry A. Johnson, Eric R. Simonson, William E. Nothdurft: Ghosts of Everest: The Search for Mallory & Irvine.
 • Holzel, Tom, Audrey Salkield: The Mystery of Mallory and Irvine.
 • Summers, Julie: Fearless on Everest: The Quest for Sandy Irvine.
 • Archer, Jeffrey: Paths of Glory. Skjønnlitterær bok om George Mallory.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]