George Ernest Morrison

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
George Ernest Morrison
G E Morrison.jpg
Portrett av Morrison malt av Frederic Whiting, 1902.
Født 4. februar 1862
Død 30. mai 1920
Begravet Brompton gravlund
Utdannelse University of Edinburgh

George Ernest Morrison (født 4. februar 1862 i Geelong i Australia, død 30. mai 1920 i Sidmouth i Devon i Storbritannia) var en australsk eventyrer, pressemann og politiker. Han ble populært ofte omtalt som Morrison of Peking eller Chinese Morrison.

Han gjorde seg som helt ung bemerket ved et par djerve forskningsreiser tvers gjennom Australia fra Carpentariabukten til Melbourne 1882–83 og til Ny-Guinea i 1883.

Han ble i 1887 doktor i medisin, og ble etter vidstrakte reiser i flere verdensdeler i 1896 avisen The Times' korrespondent i Beijing. Avisen så etterhvert på ham som en særdeles god kjenner av Kinas politikk og øvrige samfunnsforhold. Hans fremstillinger av kinesiske forhold fikk betydelig gjennomslagskraft i Vesten - på godt og på vondt: Han kunne ikke kinesisk og hadde sterk fantasi ble derfor tidvis offer for feiloppfatninger og regelrett manipulasjon.

Etter Xinhairevolusjonen ble han i 1912 en av president Yuan Shikais politiske rådgivere, med særlig henblikk på Kinas relasjoner til stormaktene. Han ble sendt som del av den kinesiske delegasjonen til Fredskonferansen i Versailles i 1919, men måtte snart melde pass på grunn av sviktende helse. Han trakk seg tilbake til England og døde snart etter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lo Hui-min: The Correspondence of G.E. Morrison, 2 vols, Cambridge U. Press, 1976.
  • Frank Clune: Sky High to Shanghai, Angus & Robertson, Sydney 1941.
  • Cyril Pearl: Morrison of Peking, Penguin Books, Victoria, Australia, 1970
  • Sterling Seagrave: Dragon Lady: The Life and Legend of the Last Empress of China, Vintage Books, 1993.
  • Peter Thompson and Robert Macklin: The man who died twice: the life and adventures of Morrison of Peking, Allen & Unwin, 2004. ISBN 1-74114-012-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:George Ernest Morrison – bilder, video eller lyd