Georg Jensen (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georg Jensen A/S
Georg Jensen AS Logo.svg
Georg Jensen merken.JPG
Org.formAktieselskab
CVR-nummer26573645
BransjeSølvtøy
Etablert1904
MorselskapRoyal Scandinavia
Hovedkontor KøbenhavnRediger på Wikidata
LandDanmark
Grunnlegger(e)Georg Jensen
Nettsted Offisielt nettsted

Georg Jensen ⅍, opprinnelig Georg Jensens Sølvsmedie ⅍, er en dansk sølvsmie og sølvvarefabrikk, stiftet 19. april 1904 av sølvsmeden Georg Jensen (1866–1935). I 1972 ble Georg Jensen A/S kjøpt av Royal Copenhagen, som fra 1987 ble et datterselskap under konsernet Royal Scandinavia. Det er en av Danmarks mest suksessrike designvirksomheter med en stor eksport til utlandet og flere butikker verden over.

Sølvsmien grunnlegges[rediger | rediger kilde]

Som 14-åring kom Georg Jensen i guldsmedlære og etter endt læretid besøkte han Kunstakademiet, hvorfra han fikk avgang som billedhugger; deretter tok han i flere år på studiereise til utlandet. Han arbeidet en tid med keramikk sammen med den senere kunstneriske direktør for Den kongelige Porcelainsfabrik Christian Joachim og startet i 1904 sin egen sølvsmie i et lite lokale over en port i Bredgade i København.

Allerede fra begynnelsen gjorde Georg Jensens arbeider lykke og ble erhvervet av en rekke museer, og de vant hurtig stor utbredelse. I 1912 flyttet virksomheten til Knippelsbrogade og samme år ble den første butikk åpnet i Bredgade i København.

I 1916 ble aksjeselskapet Georg Jensen & Wendel stiftet. I 1919 flyttet det til Ragnagade, hvor en stor moderne fabrikkeiendom var oppført i nybarokk ved arkitekt Gotfred Tvede. I 1924 trådte Georg Jensen tilbake som administrerende direktør, men fortsatte i 1926 som kunstnerisk leder inntil sin død i 1935.[1]

Etter besettelsen flyttet Georg Jensens Sølvsmedie til et nytt fabrikkanlegg i Gladsaxe, tegnet av arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen, som også tegnet flere filialer i utlandet samt sølvtøy.

Samarbeide med kunstnere[rediger | rediger kilde]

Georg Jensen har hatt samarbeide med en rekke kunstnere, hvorav en del har vært fast knyttet til virksomheten. Av disse kan nevnes Georg Jensens sønn, sølvsmeden Jørgen Jensen og maleren Johan Rohde, med hvem samarbeidet begynte allerede i 1906 og varte til Rohdes død i 1935. Av andre kan nevnes tegneren Harald Nielsen, Sigvard Bernadotte, som var fast knyttet til virksomheten siden 1930, billedhuggeren Arne Malinowski, billedhuggeren Henning Koppel og billedhuggeren Gundorph Albertus, som ble underdirektør i virksomheten og leder av verkstedene.

Andre designere som har arbeidet for Georg Jensen er Nanna Ditzel, Inger Hanmann, Grethe Meyer, Jens H. Quistgaard og Erik Bagger og i nyere tid Bo Bonfils og Isabell Kristensen.

Eksport og butikker i utlandet[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1908 begynte salget i Tyskland. Kort før første verdenskrig i 1914 begynte det i Sverige og i 1919 ble det første Georg Jensen-utsalg i utlandet opprettet, nemlig forretningen i Paris; i 1922 ble forretningen i London opprettet; i 1923 i New York og samme år i Barcelona. Senere er det opprettet Georg Jensen-utsalg i Brussel, Genève, Buenos Aires og Stockholm, men dessuten finnes det forhandlere av Georg Jensen-sølvet i en lang rekke land og størstedelen av firmaets produksjon eksporteres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]