Georg Friedrich av Waldeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Georg Friedrich av Waldeck
Georg Friedrich von Waldeck.gif
Født31. januar 1620
Bad Arolsen
Død19. november 1692 (72 år)
Bad Arolsen
Ektefelle Elisabeth-Charlotte av Nassau-Siegen
Far Wolrad IV
Mor Anna av Baden-Durlach
Søsken Philipp Dietrich, Wolrad V von Waldeck
Barn Sophia Henriette av Waldeck
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Tyskland
Militær gradgeneralfeltmarskalk
Deltok iDeluge

Georg Friedrich av Waldeck (født 31. januar 1620 i Arolsen, død 19. november 1692 samme sted) var en tysk og nederlandsk feltmarskalk.

I 1641 gikk Waldeck inn i treneste for Nederland, og i 1651 i tjeneste for Brandenburg. Her avanserte han til minister og endret utenrikspolitikken fullstendig da han sa opp alliansen med keiseren og prøvde å danne en koalisjon med de protestantiske fyrstene.

I 1656 sørget han for en allianse med Sverige, og kommanderte kavaleriet i slaget ved Warszawa i 1656 mot Polen. Han ble avsatt i 1658 da Fredrik Vilhelm av Brandenburg inngikk fred med Polen.

Senere kjempet han under Karl X Gustav av Sverige mot Danmark, som tysk riksfeltmarskalk i 1664 nær Sankt Gotthard. I 1683 kommanderte han bayerske soldater under slaget ved Wien. I 1685 gikk han i tjeneste for hertugen av Lorraine og kurfyrsten av Bayern.

Etter at Vilhelm III reiste til England i 1688 for gjøre krav på den engelske trona, ble Waldeck utpekt til feltmarskalk for Vilhelms styrker i niårskrigen i De spanske Nederlandene. Etter å ha seiret i slaget ved Walcourt i 1689, gikk han på et kraftig nederlag året etter mot marskalk Luxembourg i slaget ved Fleurus.

I 1691 ble han igjen utmanøvrert av Luxembourg og slått i slaget ved Leuze. Etter nederlaget vart Waldeck utpekt til stabssjef for den nederlandske hæren.