Geoffrey Pyke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Geoffrey Pyke
Født9. november 1893Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død22. februar 1948Rediger på Wikidata (54 år)
LondonRediger på Wikidata
Ektefelle Margaret PykeRediger på Wikidata
Far Lionel Edward PykeRediger på Wikidata
Utdannet ved Pembroke College, Wellington CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, oppfinner, spionRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Geoffrey Nathaniel Pyke (født 1893, død 1948) var en britisk forsker og oppfinner med uortodokse ideer som ofte viste seg å være vanskelig å anvende i praksis. Hans livsstil og utseende passet til stereotypien «gal forsker».

Han studerte ved Cambridge University.

Under den første verdenskrig, var Pyke internert i Ruhleben P.O.W. Camp i Tyskland. Han skrev erindringer om sine opplevelser der som han ga tittelen To Ruhleben – And Back.

Hans mest berømte forslag var under andre verdenskrig å bygge et gigantisk hangarskip av pykrete, et materiale som ble fremstilt ved fryse en blanding av trefibermasse og saltvann. Dette forsøket, kjent som prosjekt Habakkuk ble utredet av Combined Operations og ble støttet personlig av lord Louis Mountbatten og sir Winston Churchill, men rakk aldri å bli fullført. Ideen var ikke så absurd som den kunne synes. Trefibre og is dannet et sterkt komposittmateriale som hadde stor motstandsevne mot støt og slag. Så lenge det befant seg i frossen tilstand ville skip bygget av dette materiale være noe nær usenkbare.

Geoffrey Pyke er kanskje aller mest berømt for «snømaskinen» som han oppfant for å settes inn i kampene i Norge. Hans ide førte til at man konstruerte M29 Weasel, et snøgående beltekjøretøy og som førte til opprettelsen av den mer kjente 1st Special Service Force.

Pyke tok sitt eget liv vinteren 1948.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]