Geoff Tate

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Geoff Tate
Født14. jan. 1959[1]Rediger på Wikidata (64 år)
Stuttgart[2]
BeskjeftigelseSanger, komponist, saksofonist, sangtekstforfatter, musiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedWoodrow Wilson High School
NasjonalitetUSA
Medlem avQueensrÿche
Operation: Mindcrime
Sweet Oblivion
Musikalsk karriere
SjangerProgressive metal
InstrumentVokalist
Aktive år1978
PlateselskapInsideOut Music
Nettstedhttp://www.geofftate.com/
IMDbIMDb
Tidligere band
«Myth»
Queensrÿche

Geoff Tate (født Jeffrey Wayne Tate, 14. januar 1959, i Stuttgart, Vest-Tyskland) er en amerikansk vokalist. Han er best kjent som tidligere vokalist i progressiv metal-gruppen Queensrÿche, men har også en karriere som soloartist. Stemmen til Tate dekker hele fire oktaver, fra A1 til A5.[3][4]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter at Geoff ble født flyttet familien fra Tyskland til Tacoma, Washington. Han startet sin musikalske karriere i bandet «Myth», som vokalist og keyboardist, sammen med Kelly Gray (som senere var den første erstatningen i Queensrÿche for gitaristen Chris DeGarmo).

Senere ble han i 1981 med i Queensrÿche som da het «The Mob». Bandet hadde allerede en demo nesten ferdig, men en låt manglet tekst, «The Lady Wore Black». Denne ble Geoffs første låt som han skrev sammen med bandet.

I 1983 kom bandets selvtitulerte debutalbum Queensrÿche, og hans stemme som spente over 4 oktaver, sammen med hans spesielle sangstil, satte ham permanent på kartet som en av de beste vokalistene innen heavy metal-sjangeren. Geoff har også skilt seg ut blant andre innen sjangeren med sin sosiale samvittighet som blir gjenspeilt i tekstene.

I 2002 utgav Geoff sitt første soloalbum, Geoff TateSanctuary Records.

I en periode verserte det en del rykter da Geoff var involvert i et prosjekt med vokalisten i Judas Priest, Rob Halford, og vokalisten i Iron Maiden, Bruce Dickinson. Etter kun noen få opptredener har prosjektet tilsynelatende blitt lagt på is.

Han ga ut sin egen vin, en Cabernet Sauvignon med navnet «Geoff Tate Insania», i februar 2009. Produksjonen var på kun 190 kasser og ble raskt solgt ut, kun to butikker hadde igjen et begrenset antall flasker vin en måned senere.

Geoff og Queensrÿche[rediger | rediger kilde]

I 2012 ble det kjent at Queensrÿche hadde sparket Tate. Tate uttalte i et intervju med Rolling Stone kort tid etter at det hadde vært en episode i São Paulo i Brasil hvor han hadde angrepet Rockenfield og dyttet Wilton så han falt, etter at Rockenfield skulle ha sagt: «We just fired your whole family, and you're next». (Vi sparket akkurat familien din og du er nestemann), hvor han refererte at de (bandet minus Tate) hadde sparket tre familiemedlemmer av Tate som jobbet for bandet (manageren, en gitartekniker og kontormedarbeideren). Det hele begynte med at Tate konfronterte resten av bandet rett før konserten om ryktene at han skulle erstattes. Tate uttalte i intervjuet at han har tatt ut søksmål mot resten av bandet angående diverse rettigheter osv. Han uttalte også at han regnet med at hovedårsaken til han ble sparket var økonomisk relatert.[5]

Geoff Tate sitter med kontrollen på www.queensryche.com og Fecebooksiden til bandet, og 1. september 2012 gikk han ut og annonserte at han vil fortsette under navnet Queensrÿche med musikerne Rudy Sarzo, Bobby Blotzer, Glen Drover, Kelly Gray og Randy Gane i tillegg til han selv. Dette på tross at det opprinnelige Queensrÿche eksisterer uten ham.[6]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Geoff Tate på Norway Rock Festival 2010
Queensrÿche
Solo

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]