Generatortilhenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En elektrisk bil fra AC Propulsion med generatortilhenger.

En generatortilhenger er en tilhenger med strømaggregat. For eksempel kan et aggregat bestående av forbrenningsmotor og en elektrisk generator (samlet kalt generatorsett) brukes for å forlenge rekkevidden på elektriske batterikjøretøy. Aggregatet kjører da som regel på tradisjonelle drivstoff som bensin eller diesel, og er dimensjonert for å levere det kontinuerlige energibehovet som kjøretøyet forbruker. De fleste små til mellomstore passasjerkjøretøy vil kreve en effekt på mellom 15 til 20 kilowatt for ubegrenset motorveikjøring, mens større kjøretøy kan kreve 30 kW eller mer avhengig av hvor tungt eller uaerodynamisk det er. Bruk av generatortilhenger kan sees på som en konvertering fra et elektrisk kjøretøy til et hybridkjøretøy.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Et eksempel på generatortilhenger var den bensindrevne Long Ranger-modellen til selskapet AC Propulsion fra California, som i praksis kunne gjøre om en ladbar elektrisk bil til en ladbar hybrid. Den hadde en Kawasaki motorsykkelmotor med 0.5 liters slagvolum og 36 liters bensintank, og et oppgitt drivstofforbruk på 6.7 til 7.8 liter per 100 km. Elektrisk utgangseffekt var oppgitt til 20 kW likestrøm, og den skulle kunne opprettholde en hastighet på 100-130 km/t.

Fordeler og ulemper[rediger | rediger kilde]

Noen ulemper med generatortilhengere kan være ekstra kostnader for drivstoff og vedlikehold. I likhet med tilhengere generelt kan det også være mer utfordrende å kjøre med for enkelte bilister. Forbrenning av fossilt drivstoff fører også til klimagassutslipp, men ettersom elbiler har en batteripakke som kan ta unna krav til høy momentaneffekt (for eksempel under akselerasjon) er det mulighet for å gjøre forbrenningsmotoren mindre og derfor mer energieffektiv og klimavennlig enn vanlige forbrenningsmotorer.

Noen fordeler med generatortilhengere er at den kan tas av for mindre last og mer energieffektiv kjøring ved korte turer. Bilen kan også designes med mer lasteplass, og selve kjøretøyet uten generatortilhenger kan få et enklere design til lavere pris. Tilhengere kan dessuten deles av flere eiere eller leies ved behov når man skal på lengre turer. En elektrisk bil med generatortilhenger ligner i prinsipp på en seriekoblet hybridbil, og vil derfor kreve færre batterier for å oppnå en lengre effektiv rekkevidde.

Se også[rediger | rediger kilde]