Geitramsdråpemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
geitramsdråpemåler
Nomenklatur
Ecliptopera silaceata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
geitramsdråpemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEcliptopera
Økologi
Habitat: skog og åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Geitramsdråpemåler (Ecliptopera silaceata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten finnes over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 29 mm), slank, gråbrun måler. Forvingen er lyst gråbrun, mørkere grå ved roten. I midten har den et bredt, mørkgrått tverrbånd med hakkete kant. Dette er kantet med doble, lyse streker. I midten går kantstrekene ofte sammen og avgrenser en dråpeformet, grå flekk. Tverrbåndet kan også ha et par ringformede, mørke flekker, men disse er vanskelige å se om båndet er mørkt. Utenfor tverrbåndet er det en rad av pileformede, gråbrune flekker. Ytterkanten har en avlang, hvitkantet, mørk flekk nær vingespissen. Bakvingen er silkeaktig hvit med et utydelig, grått tverrbånd. Larven er lang og tynn, naken og blankt lysgrønn.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes både i skog og i åpne områder. Larvene lever på geitrams, mjølke, stortrollurt, fuksia og springfrø.[1] De voksne målerne kan man treffe på mellom mai og september, gjerne i to generasjoner hver sommer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt og finnes i hele Europa, det meste av Nord-Asia (så langt sør som det vestlige Kina og Tibet) og i det meste av Nord-Amerika. I Norge er den funnet over hele landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ G.S. Robinson m.fl. (2010). «HOSTS - a Database of the World's Lepidopteran Hostplants». Natural History Museum. Besøkt 7. oktober 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata