Geitanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°23′41″N 5°04′14″Ø

Øyen Geitanger, Fjell kommune
Tjønna ved Monsegaard

Øya Geitanger (gammelt lokalt navn Geitung) ligger i Fjell kommune vest for Bergen. Denne fredfulle øya er uten biler. Forholdene er gode for fiske og dykking. Antall innbyggere på øyen var under ti i 2006.

I tidligere tider har innbyggerne på Geitanger, som ligger innerst i Hjeltefjorden, livnært seg med fiske og enkelt landbruk. Fiske- og landbruksvarene ble hovedsakelig solgt på Fisketorget i Bergen. Varene ble fraktet med oselver fra øyen til Bergen havn.

De seneste årene har det vært en besetning med gammelnorsk sau (villsau) på Geitanger som bidrar til å ivareta deler av øyas kulturlandskap. Øyen som tidligere besto av større lyngheier, har i dag fått en tilvekst av gran og furu som i hovedsak er plantet i kommunal regi. Lyngheiene på Geitanger har vist seg å være gunstig for honningproduksjon. Rundt på øyen finnes en rekke steingarder som fremdeles er godt synlig i terrenget.

Transport til Geitanger er sjøveien fra tettstedet Knappskog på Sotra til øyas vestside hvor det finnes en dypvannskai og havnen Keilo. Sør på Geitanger er det etablert en gjestehavn med servering om sommeren.

Galleri[rediger | rediger kilde]