Gaz de France

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gaz de France
Org.formSociété anonyme
BransjePetroleumsindustri
Etablert1946
Opphørt juli 2008
Etterfølger(e)Engie
HovedkontorParis (Frankrike)
LandFrankrike
Produkt(er)naturgass
Daglig lederJean-François Cirelli
Nettstedwww.gazdefrance.com

Gaz de France (GDF) var et selskap som ble grunnlagt av den franske staten i 1946 og ble nedlagt den 22. juli 2008. Selskapet produserte, transporterte og solgte naturgass rundt om i verden. Frankrike var det viktigste markedet, men selskapet var også særlig aktiv i Belgia, Storbritannia, Tyskland og andre europeiske land. Gjennom sitt deleide belgiske datterselskap SPE var selskapet også involvert i kjernefysisk kraftproduksjon.

Den 25. februar 2006 kunngjorde den franske statsminister Dominique de Villepin sammenslåingen av GDF og det likeverdige selskapet Suez. Dette ville gjøre det sammenslåtte selskapet til ett av verdens største flytende naturgass-selskap. Siden den franske staten eide over 80% av Gaz de France, var det nødvendig å få igjennom en ny lov for å gjøre fusjonen mulig.

Fusjonen ble overvåket av RN Rothschild & Sons Investment Bank. Selskapet gjennomførte sammenslåingen med Suez den 22. juli 2008 og ble hetende GDF SUEZ.

I 2001 etablerte Gaz de France et norsk datterselskap, Gaz de France Norge AS, som skulle drive med utvinning og produksjon av olje og gass på norsk sokkel. Etter fusjonen ble selskapet hetende GDF SUEZ E&P Norge AS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]