Gavin DeGraw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gavin DeGraw
AMAS2012.png
Født4. februar 1977[1]Rediger på Wikidata (43 år)
South Fallsburg
Utdannet ved Ithaca College, Berklee College of MusicRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sanger-låtskriver, pianist, gitarist, musikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentGitar, piano
Aktive år2002
PlateselskapRCA, J Records
Nettstedhttp://www.gavindegraw.com
IMDbIMDb

Gavin DeGraw (født 4. februar 1977 i Catskills, New York) er en amerikansk sanger og tekstforfatter. DeGraw startet og spilte i flere år som en lokal pianospiller i New York City. Han er både sanger, komponist, pianist og gitarist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

DeGraw vokste opp i en ganske musikalsk familie. Han begynte å spille piano i åtteårsalderen, og spilte i et band sammen med broren, den mindre kjente Joey DeGraw. Senere valgte han å studere ved Berklee, kjent for sin oppfostring av musikalske talenter. Han begynte å mistrives etter en stund og bestemte seg fort for å søke lykken i New York som sanger og komponist. Han dumpet innom baren «Wilsons» på slutten av 1990-tallet. Der møtte han Debbie Wilson, innehaveren som senere ble hans manager. Etterhvert som tiden gikk begynte lokale journalister å få øynene opp for han. Han ble tidlig tilbudt en platekontrakt, men avsto fordi han ville være mer med på å bestemme hvordan han skulle fremstilles som artist. Ved årsskiftet 2002/2003 ble han kjent for et stort publikum etter at låta «I Don't Want To Be» ble gjort til tittellåt for den amerikanske serien One Tree Hill.

Senere i 2003, slapp Gavin DeGraw ut et album med tittelen Chariot. Fra dette albumet har flere av hans hitsingler kommet. Blant annet «Belief», «Follow Through» og «More Than Anyone». Dette albumet har blant annet solgt til dobbel platina i USA. Et av Gavin DeGraws varemerker er at han er bedre vokalmessig på konsert enn i innspillingsstudio. Dette mener han selv kommer av at han før sitt store gjennombrudd brukte mye av tiden sin på å spille på små barer rundt om i New York. På en av disse barene, Wilsons, ble han oppdaget av eieren Debbie Wilson, som ble hans manager. Ett år etter at han gav ut albumet Chariot, gav han ut en ny versjon. Sommeren 2004 kom albumet Chariot – stripped, nå med akustiske innspillinger av de samme låtene som var med på det første albumet.

Gavin DeGraw, Gavin's selvtitulerte oppfølgeralbum kom ut 6. mai 2008. Gavin har selv uttalt at album nummer to kommer i en mer rocka utgave enn det Chariot var. Noen av sangene som er med på Gavin DeGraw, er «She Holds The Key», «We Belong Together» og «Cop Stop». Tre sanger Gavin har spilt på flere konserter rundt om i verden hvorav «We Belong Together» også er kjent fra filmen Tristan & Isolde. 5. februar 2008 kom den første singelen fra det nye albumet ut, navnet på singelen var «I'm In Love With A Girl». Som neste single ble «Cheated on me» sluppet i Nord-Amerika samtidig som «She holds a key» ble sluppet i resten av verden. Tredje singel fra Gavin DeGraw er «I have you to thank» som ble sluppet i januar 2009.

Gavin's tredje album heter Free. Denne ble sluppet 31. mars 2009 og inneholdt det Gavin selv kalte «Fan favourites» i tillegg til noen helt nye sanger og noen coverlåter. Ifølge han selv gikk Gavin med dette albumet tilbake til begynnelsen. Plata ble innspilt i løpet av et par uker i januar 2009, og det sies å være en rå og ærlig innspilling.

Blant småprosjekter Gavin DeGraw ha foretatt seg fikk også i starten av 2006 sangen «We Belong Together» inn på lydsporet til filmen Tristan & Isolde. En film med blant annet James Franco (bedre kjent som Harry Osbourne i Spiderman-filmene) i en av hovedrollene. Han har også gjort en cover-låt av «We Are The Champions» av Queen. Denne låten kom på en tributeplate til ære for Queen. Platen ble sluppet i 2007. Gavin har også bidratt på låta «Come Together Now». En sang som handler om ofrene etter Orkanen Katrina i New Orleans i 2005.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Musikalsk sett hører Gavin DeGraw til i samme sjanger med artister slik som John Mayer og Maroon 5. Inspirasjonen sier han at han selv henter fra artister som han selv hørte på i sin tid. De sanger han liker best å synge på konsert er ifølge flere intervjuer avhengig av humør for kvelden. Det kan være alt fra «Jealous Guy» av John Lennon, «Hallelujah» av Leonard Cohen og «Change is Gonna Come» av Sam Cooke.

Oslo-besøk[rediger | rediger kilde]

I løpet av sin karriere har han så langt besøkt Norge seks ganger. Første gang var 16. november 2005 på John Dee i Oslo. Andre gang fant sted 10. august 2006 på Sentrum Scene, også lokalisert i Oslo. Den tredje gangen var et promoteringsbesøk som ble gjort i slutten av mars 2008, hvor blant annet en intimkonsert ble holdt for et knippe mennesker.

3. juni 2008 spilte Gavin på Sentrum Scene, og tirsdag 4. november 2008 spilte han igjen på samme sted. Lørdag 6. juni 2009 spilte Gavin utendørskonsert i Skien. Torsdag 2. februar 2012 spilte han på Sentrum Scene. Det siste norgesbesøket hadde han den 8.mars 2014 på sentrum scene.

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

  • 2003: Chariot
  • 2004: Chariot (stripped)
  • 2006: «We belong Together», singel fra filmen Tristan & Isolde
  • 2008: Gavin DeGraw
  • 2009: Free
  • 2011: Sweeter
  • 2013: Make a Move

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ Freebase-data fra Google

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]