Gaudencio Borbon Rosales

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gaudencio Borbon Rosales
Cardinal Rosales.jpg
Født10. august 1932 (85 år)
Filippinene
Beskjeftigelse Katolsk prest
NasjonalitetFilippinene
LivssynDen romersk-katolske kirke

Coat of arms of Gaudencio Rosales.svg

Gaudencio Borbón Rosales (født 10. august 1932 i Batangas City i Batangas) på Filippinene er kardinal og katolsk erkebiskop av Manila. Han etterfulgte kardinal Jaime L. Sin, og er den fjerde filippinskfødte biskop av Filippinenes hovedstad – tidligere var de fleste erkebiskopene fra Spania.

Rosales studerte ved filippinske presteseminarer og ble presteviet 23. mars 1958. Han arbeidet som prest i erkebispedømmet Lipa. I 1974 ble han utnevnt til hjelpebiskop for kardinal Rufino J. Santos i Manila. Han ble promotert til biskop av Malaybalay i provinsen BukidnonMindanao i 1982, til å begynne med som koadjutor. Etter to år etterfulgte han som ordinarius. I 1992 ble han promovert til erkebiskop i sitt hjemmebispedømme Lipa. Ti år etter ble han den 15. september 2003 utnevnt av pave Johannes Paul II til erkebiskop av Manila, og ble innført i dette embede i katedralen den 21. november 2003.

Den 22. februar 2006 kunngjorde pave Benedikt XVI hans utnevnelse til kardinal. Selve kreeringen fant sted i konsistoriet den 24. mars.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]