Gastropacha populifolia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Gastropacha populifolia
Gastropacha populifolia
Vitenskapelig(e)
navn
:
Gastropacha populifolia
Esper, 1784
Norsk(e) navn: ospebladspinner
Hører til: Lasiocampinae,
egentlige spinnere,
sommerfugler
Habitat: løvskog og hager
Utbredelse: Europa, nordlige Asia
Gastropacha populifolia

Gastropacha populifolia er en sommerfugl som tilhører familien egentlige spinnere (Lasiocampidae). Denne arten ligner sterkt på et vissent blad.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 48 – 83 mm, hunnen større enn hannen), brungul spinner. Både den voksne spinneren og larven ligner sterkt på eikebladspinneren (Gastropacha quercifolia), men de voksne er mye lysere på farge. Når spinneren sitter stille, ligner den sterkt på et vissent ospeløv. Kroppen er brungul, hodet er ganske lite med framstrakte labialpalper som ser ut som et kort nebb sett ovenfra. Antennene er korte, fjærformede hos begge kjønn. I motsetning til de fleste andre spinnere er det liten forskjell mellom kjønnene i antenneformen. Brystet (thorax) har en tynn, svart midtstripe. Forvingene er lange og nokså smale, med bølgete ytterkant (som ytterkanten på et ospeløv), brungule med mer eller mindre tydelige, grå flekker som danner tre oppbrutte tverrbånd. Bakvingene er brungule med utydelige, grå flekker. Larven er grå, tette kledt med korte hår. Den har et «skjørt» av hår langs sidene som gjør at den ikke kaster noen synlig skygge, og er derfor meget godt kamuflert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne spinneren lever i løv- og blandingsskoger og i hager. Den blir ofte funnet nær store trær, for eksempel popler. Den foretrekker fuktige områder, og finnes ofte på samme steder som eikebladspinneren (Gastropacha quercifolia). Larvene lever på osp og andre poppel-arter (Populus spp.). De holder seg mest oppe i trekronene og man finner dem sjelden. De voksne spinnerne flyr om natten i juni – august. Etter parringen legger hunnen ca. 300 egg i grupper på 5-6 på trestammer, kvister og blad.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gastropacha populifolia lever frå Sør- og Mellom-Europa østover gjennom Russland til Kina, Mongolia, Korea og Japan. De nærmeste faste bestandene til Norge lever i området rundt St. Petersburg, men den har i de siste årene blitt funnet en del ganger i det sørlige Finland og kan være under etablering der.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]