Garveren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Garveren
hann
hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Prionus coriarius
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: garveren
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Prionus
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-CR-no.svg

CR — Kritisk truet

Habitat: Larver i røttene på døde trær.
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
meget sjelden i Norge.

Garveren (Prionus coriarius) er en meget stor bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er den største trebukken i Norge, men er dessverre meget sjelden.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En meget stor (20-45 mm) og kraftig, mørkbrun trebukk. Det er andre arter som blir like lange, men ingen andre er så kraftige, slik at den bør regnes som Norges største trebukk. Antennene er svært kraftige, sagtakkede, særlig hos hannen. De er litt kortere enn halve kroppen hos hunnen, litt lengre enn halve kroppen hos hannen. De store kjevene (mandiblene) er tydelig synlige ovenfra. Hodet er kort og bredt. Pronotum er minst dobbelt så bredt som langt, ytterkanten har tre kraftige pigger. Dekkvingene har markerte skuldre, er ganske hvelvede med en læraktig overflate og én, ofte utydelig, lengdelist omtrent midt på hver vinge. Beina er middels lange og svært kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i både løvtrær og bartrær, for det meste i røttene på døde trær. Den kan trolig også utvikle seg i sagmugg. Utviklingen tar 3-4 år. Egnede lokaliteter bør være varme og tørre. De voksne billene flyr i skumringen og om natten. De tar ikke næring til seg og lever bare ca. tre uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og Nord-Afrika, men har trolig gått mye tilbake de siste ti-årene. I Norge er den funnet noen få steder langs kysten av sør- og østlandet, men det går nå mange år mellom hvert norske funn av denne arten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rødliste 2015». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 21. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]